U Izraelu studija o efikasnosti četvrte doze vakcine

Rezultati istraživanja, koje će biti pomno praćeno i u inostranstvu, biće predati izraelskom ministarstvu zdravlja za oko dvije nedjelje

5389 pregleda 3 komentar(a)
Četvrtu dozu vakcine primila je grupa od 150 medicinskih radnika, Foto: Rojters
Četvrtu dozu vakcine primila je grupa od 150 medicinskih radnika, Foto: Rojters

Jedna izraelska bolnica dala je juče četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 grupi medicinskih radnika u, kako se navodi, prvoj većoj studiji o tome da li dodatna takozvana buster doza pomaže u suzbijanju izuzetno zaraznog omikron soja.

Rezultati istraživanja, koje će biti pomno praćeno i u inostranstvu, biće predati izraelskom ministarstvu zdravlja za oko dvije nedjelje, kazao je portparol Šeba medicinskog centra nedaleko od Tel Aviva.

Izrael je država koja je najbrže sprovela početnu kampanju vakcinacije prije godinu dana i prva koja je počela program buster doza nakon što je primijećeno da imunitet vremenom slabi.

Juče, ministarstvo zdravlja je saopštilo da skraćuje period između druge i treće doze vakcina na tri mjeseca sa ranijih pet kako bi spriječio rast broja zaraženih dok se omikron brzo širi zemljom.

Zabrinuti zbog rizika iznenadnog porasta broja hospitalizovanih, ekspertski odbor ministarstva zdravlja prošle nedjelje je preporučio da Izrael postane prva zemlja koja će ponuditi četvrtu vakcinu medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina i onima sa ugroženim imunitetom.

Izraelska vlada je pozdravila predlog, ali je ekspertski odbor bio podijeljen oko toga da li ima dovoljno naučnih podataka koji bi opravdali četvrtu vakcinu. Ministarstvo zdravlja još nije dalo zeleno svjetlo, a izraelski mediji navode da bi četvrta doza mogla biti ograničena na osobe starije od 70. godina.

"Ključno pitanje je, koliko je značajan omikron? Svima je jasno da je veoma zarazan, ali je najznačajnije pitanje da li izaziva teška stanja obolijevanja", kazao je Gili Ragev Jokaj, koji predvodi istraživanje u Šeba medicinskom centru.

Studija u Šeba centru u kojoj učestvuje 150 osoba će "procijeniti efikasnost vakcine u proizvodnji antitijela i bezbjednosti, kako bismo utvrdili da li je četvrta doza generalno potrebna", kao je portparol bolnice.

Hagaj Levin, epidemiolog, kazao je da je potrebno još podataka kako bi se utvrdilo da li je opala zaštita od teškog obolijevanja i smrtnog ishoda koju pružaju tri vakcine.

"Ne možemo tek tako pretpostaviti da će još jedna vakcina sve riješiti, jer neće", kazao je Levin, koji predsjedava izraelskim Udruženjem ljekara za javno zdravlje.

Oko 63 odsto od ukupno 9,4 miliona stanovnika Izraela primilo je prve dvije doze vakcine. Skoro 45 odsto je primilo i treću dozu. Prema jučerašnjim podacima u toj zemlji ima 2000 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva omikrona, a broj zaraženih je posljednjih dana u porastu.

Bonus video: