SAD: Samo pet dana izolacije za zaražene bez simptoma

CDC je to preporučio da bi zaražene osobe bez simptoma, nakon isteka petodnevne izolacije, sljedećih pet dana trebalo da nose masku kada su okružene drugim osobama

4385 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) skratio je preporučeno vrijeme izolacije za osobe zaražene koronavirusom, a koje nemaju simptome kovida-19, pa se za njih umjesto prijašnjih deset, sada preporučuje pet dana izolacije.

CDC je uz to preporučio da bi zaražene osobe bez simptoma, nakon isteka petodnevne izolacije, sljedećih pet dana trebalo da nose masku kada su okružene drugim osobama, prenosi Hina.

Petodnevna samoizolacija preporučuje se onima koji su bili izloženi virusu, a nisu vakcinisani ili je prošlo više od šest mjeseci od primanja druge doze nekih od mRNA vakcina, odnosno više od dva mjeseca od primanja doze Džonson i Džonson vakcine, bez primanja buster doze. I te bi osobe trebalo da nose masku pet dana nakon samoizolacije.

Omikron prisutan u 73 odsto novih zaraza

“Nove preporuke CDC-a za izolaciju i samoizolaciju uravnotežuju dosadašnje spoznaje o širenju virusa te o zaštiti koju pružaju vakcine i buster doza”, izjavila je direktorica CDC-a Rošel Valenski u saopštenju.

U SAD-u, varijanta omikron prisutna je u 73 posto infekcija koronavirusom. Broj zaraženih raste i među vakcinisanima, uključujući i one koji su primili treću, buster dozu vakcine. Međutim, čini se da varijanta omikron kod vakcinisane populacije izaziva blaže simptome, a kod mnogih nema nikakvih simptoma.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Entoni Fauči poručio je prošle sedmice da će smanjenje trajanja izolacije kod asimptomatskih slučajeva pomoći će da se te osobe brzo vrate na posao i u škole.

Bonus video: