uklanio drugog po važnosti zvaničnika

Papa reorganizuje kancelariju za doktrinu vjere, smijenio nadbiskupa Morandija

Kongregacija za doktrinu vjere, ili CDF, jedna je od najvažnijih vatikanskih kancelarija, koja tumači doktrinu univerzalne katoličke crkve, sankcioniše neistomišljenike i rješava slučajeve seksualnog zlostavljanja maljoletnika od strane sveštenstva

2498 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo preduzeo je prvi korak u reorganizaciji moćne vatikanske kancelarije za doktrinu, uklanjajući drugog po važnosti zvaničnika za koga se vjeruje da je odgovoran za kontroverzni dokument "koji zabranjuje blagoslove za istopolne parove jer Bog ne može da blagoslovi grijeh".

Papa je nadbiskupa Đakoma Morandija, trenutno sekretara Kongregacije za doktrinu vjere, imenovao za biskupa italijanske biskupije Ređio Emilija-Gvastala.

Ovaj potez predstavlja degradaciju jer Morandi sa titulom nadiskupa ide u malu biskupiju, a ne u nadbiskupiju, ocenjuje AP.

Vatikan je saopštio da će Morandi ipak zadržati titulu nadbiskupa "ad personam", prenosi Tanjug.

Kongregacija za doktrinu vjere, ili CDF, jedna je od najvažnijih vatikanskih kancelarija, koja tumači doktrinu univerzalne katoličke crkve, sankcioniše neistomišljenike i rješava slučajeve seksualnog zlostavljanja maljoletnika od strane sveštenstva.

Morandi se pridružio CDF-u kao podsekretar 2015. godine i unaprijeđen je u sekretara ili zvaničnika broj dva 2017. godine.

CDF trenutno vodi jezuitski kardinal Luis Ladarija, ali se očekuje da će se relativno brzo povući pošto u aprilu puni 78 godina, navodi AP.

Osim Morandija, u CDF-u postoje još dva sekretara, američki nadbiskup Džozef Di Noja, koji takođe uskoro treba da se penzioniše pošto u julu puni 79 godina i nadiskup Čarls Skikluna, koji je nadbiskup Malte.