Izrael: Protesti beduina zbog pošumljavanja pustinje Negev, uhapšeno 16 demonstranata

U pustinji Negev na jugu Izraela živi više od 250.000 beduina i neki od njih su se odavno osnovali sela, a jevrejska država ih nije priznala

4782 pregleda 3 komentar(a)
Hapšenje demonstranata, Foto: Reuters
Hapšenje demonstranata, Foto: Reuters

Vlada Izraela pokušala je danas da smanji napetost u odnosima sa beduinskom manjinom, poslije novih protesta i sukoba zbog kontroverznog pošumljavanja pustinje Negev.

Pošumljavanje za beduine predstavlja pokušaj konfiskacije pašnjaka i prisilne promjene njihovog tradicionalnog načina života.

Protesti beduina su ključni test za krhku vladajuću koaliciju u Izraelu sastavljenu od osam partija, uključujući ljevičarske, desničarske, partije centra i jednu malu arapsku.

Oko 200 beduina sukobilo se danas sa policajcima koji su pokušali da ih rastjeruju šok bombama.

Policija je saopštila da je uhapšeno 16 demonstranata jer su bacali kamenice na policajce, lakše povrijedivši petoricu.

U pustinji Negev na jugu Izraela živi više od 250.000 beduina i neki od njih su se odavno osnovali sela, a jevrejska država ih nije priznala.

Beduini se protive pošumljavanju zemlje kojim rukovodi Jevrejski nacionalni fond pod okriljem Svjetske cionističke organizacije.

Projekat pošumljavanja za beduine je oduzimanje zemlje i predstavlja prepreku za njihova nastojanja da im sela budu priznata.

Lider arapske partije Ram Mansur Abas je na strani beduina i ključni partner u vladajućoj koaliciji.

On je upozorio da će njegova stranka glasati protiv vlade ako pošumljavanje ne prestane i ne počne proces priznavanja beduinskih sela.

Ministar za socijalna pitanja Meir Koen je posle protesta beduina i sukoba sa policijom objavio je da je postignut kompromis i da će se pošumljavanje danas zaustaviti, a da će se sjutra pregovarati o rješenju.

Bonus video: