Rot: Lideri zapadnih zemalja ne čine dovoljno za odbranu demokratije i nisu dorasli brojnim svjetskim izazovima

Rot je kritikovao američkog predsjednika Džozefa Bajdena, navodeći da je on u januaru 2021. preuzeo dužnost uz obećanje da će mu ljudska prava biti u središtu spoljne politike, ali da je uprkos tome "nastavio da prodaje oružje Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelu uprkos konstantnoj represiji" u tim zemljama

5747 pregleda 1 komentar(a)
Kenet Rot, Foto: Reuters
Kenet Rot, Foto: Reuters

Lideri vodećih zapadnih zemalja ne čine dovoljno za odbranu demokratije i nisu dorasli brojnim izazovima sa kojima se svijet suočava, ocijenila je međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (HRW) u najnovijem godišnjem izvještaju.

Izvršni direktor HRW Kenet Rot naveo je u uvodnom dijelu Izvještaja za 2021. godinu, da su ti demokratski lideri često "zaglibljeni u partijskim borbama i kratkoročnim preokupacijama", što sprječava njihovo efikasno suočavanje sa problemima kao što su klimatska kriza, pandemija korona virusa, siromaštvo i nejednakost, rasna nepravda ili prijetnje moderne tehnologije.

"Da bi demokratije prevladale u globalnom nadmetanju sa autokratijom, njihovi lideri moraju da učine više od ukazivanja na slabosti autokrata. Oni moraju da iznesu jače argumente za demokratsku vladavinu. To znači zalaganje za demokratske institucije kao što su nezavisni sudovi, slobodni mediji, snažna zakonodavna tijela i jak civilni sektor, čak i kada to donosi kontrolu ili izazove izvršnoj vlasti", rekao je Rot.

Rot je kritikovao američkog predsjednika Džozefa Bajdena, navodeći da je on u januaru 2021. preuzeo dužnost uz obećanje da će mu ljudska prava biti u središtu spoljne politike, ali da je uprkos tome "nastavio da prodaje oružje Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelu uprkos konstantnoj represiji" u tim zemljama.

Suočen sa autokratskim trendom u Centralnoj Americi, Bajden se uglavnom bavio tim pitanjem u Nikaragvi, tradicionalnom rivalu Vašingtona, dok je u drugim zemljama prioritet davao migrantskom pitanju, a ne autokratiji, naveo je Rot.

"Na ključnim samitima, djelovalo je kao da je Bajden izgubio glas kada je trebalo javno osuditi ozbiljna kršenja ljudskih prava. Stejt department je povremeno protestovao zbog represije u određenim zemljama, a u ekstremnim slučajevima Bajdenova administracija je uvodila usmjerene sankcije nekim zvaničnicima, ali je uticajni glas predsjednika često izostajao", napisao je Rot.

Posle sastanaka sa predsjednicima Kine, Rusije i Turske, Si Đinpingom, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom, Bajden bi naveo da su razgovarali o "ljudskim pravima", ali je iznosio malo detalja o tome šta je rečeno ili kakve bi posljedice mogle da budu ako te zemlje nastave represiju, navodi Rot.

Rot je ocijenio da su i drugi zapadni lideri, od kojih je izdvojio bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, pokazali "sličnu slabost u odbrani demokratije".

Vlada Angele Merkel je doprinijela globalnoj osudi kineske vlade zbog zločina protiv čovječnosti u regionu Sinđijang, ali je, dok je bila predsjedavajuća EU, pomogla promovisanju investicionog sporazuma Unije sa Kinom, uprkos prisilnom radu ujgurske manjine, naveo je Rot.

Francuski predsjednik Makron je takođe doprinio koordinaciji osude ponašanja Kine u Sinđijangu, ali je njegova vlada zatvorila oči pred užasnim stanjem ljudskih prava u Egiptu, ocijenio je Rot.

"Egipćani žive u najgoroj represiji u modernoj istoriji zemlje, ali francuska vlada nastavlja da prodaje oružje vladi Abdela Fataha El-Sisija. Makron je čak El-Sisiju dodijelio Legiju časti, najviše francusko priznanje", naveo je Rot.

Dodao je da je Makron najavio i ogromnu prodaju oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos učešću vojske te zemlje u bezbrojnim nezakonitim napadima na civile u Jemenu.

Evropska unija još nije postupila po svom novom ovlašćenju i nije uslovila velike subvencije Mađarskoj i Poljskoj poštovanjem demokratije, ljudskih prava i vladavine prava od autokratskih lidera tih zemalja, ukazao je Rot.

"Nije čak ni preduzela korak da utvrdi da te vlade ozbiljno krše vrijednosti ugovora EU, nakon što je pokrenuta procedura nadzora obje zemlje zbog njihovih napada na demokratsku vladavinu", naveo je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pokazao je nešto više spremnosti u 2021. godini da kritikuje određene vlade zbog kršenja ljudskih prava, ali je, prema riječima Rota, opominjao uglavnom slabe vlade dok je odbio da javno osudi kinesku vladu zbog zločina protiv čovječnosti u Sinđijangu.

U uvodnom dijelu izvještaja, Rot je naveo i da lideri sa autokratskim tendencijama u mnogim djelovima svijeta, uključujući Rusiju i Kinu, nastavljaju da djeluju u regionima u kojima se demokratski procesi podrivaju nezakonitim radnjama poput korupcije, sa ciljem konsolidacije autoritarne vlasti.

Rot je naveo da autokrate koriste "svojih pet minuta" dijelom i zbog neuspeha demokratskih lidera, od čijih poteza u velikoj mjeri zavisi budućnost demokratije. "Većina današnjeg svijeta očekuje od demokratskih lidera da riješe naše najveće probleme. Ali ako demokratski zvaničnici i dalje ne budu ispunjavali očekivanja, ako ne budu sposobni za vizionarsko vođstvo koje ova zahtjevna era traži, oni rizikuju da podstaknu frustraciju i očaj koji su plodno tlo za autokrate", dodao je Rot.

Bonus video: