U Brazilu počela vakcinacija djece od pet godina

Bolsonara, koji se protivi vakcinaciji djece, kazao je da neće dozvoliti da mu 11-godišnja ćerka primi vakcinu i upozorio na moguće neželjene efekte

5310 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Petnaestoro brazilske djece primilo je vakcinu protiv kovida-19, nekoliko nedjelja nakon što je državni zdravstveni regulator izdao odobrenje za vakcinu kompanije Fajzer (Pfizer) za djecu od pet do 11 godina.

Državni zdravstveni regulator izdao je 16. decembra odobrenje za upotrebu vakcina kod djece od pet do 11 godina koje je razvila kompanija Fajzer.

Odluka je razbijesnila brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, koji se protivi vakcinaciji djece, rekavši da neće dozvoliti da mu 11-godišnja ćerka primi vakcinu i upozorio na moguće neželjene efekte.

Umjesto da slijedi uputstva regulatora, Bolsonarovo ministarstvo zdravlja objavilo je onlajn anketu sa pitanjem da li ljekari treba da prepisuju vakcinaciju djece.

Pojedine Bolsonarove pristalice vodili su kampanju na društvenim mrežama, pozivajući ljude da glasaju protiv.

Uprkos tome, većina od gotovo 100.000 učesnika ankete odgovorilo je da podržavaju dobrovoljnu vakcinaciju i davanje prioriteta djeci sa zdravstvenim problemima, ali se protivi zahtjevu ljekarskog recepta za dobijanje vakcine.

Ministarstvo zdravlja je prošle nedjelje saopštilo da će dozvoliti vakcinaciju djece.

Osmogodišnjak iz grupe domorodaca Ksavante prvi je primio vakcinu u bolnici u Sao Paulu, dan nakon što je 1,2 miliona doza namijenjenih djeci stiglo u Brazil.

Dječak se nalazi na liječenju u Sao Paulu od genetske bolesti zbog koje ima proteze na udovima. Njegov otac plemenski vođa, gledao je imunizaciju svog sina putem interneta.

Do danas popodne, samo šest od 27 brazilskih država dobilo je vakcine za djecu. Pres služba Ministarstva zdravlja navela je logističke probleme i rekla Asošijeted presu da će doze biti isporučene preostalim državama tokom vikenda.

Vakcinacija djece u većini njih počeće u ponedeljak.

Brazil ima oko 20 miliona djece uzrasta od pet do 11 godina, navelo je ministarstvo.