bivši papa i dalje demantuje da je počinio ili znao za bilo kakvo krivično djelo

Papa Franjo obećao pravdu žrtvama seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi

Navodi se da je on znao za svještenike koji su zlostavljali djecu i koji su uprkos tome ostajali na pozicijama, a crkva je ostajala nijema na te optužbe

6224 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo je danas obećao pravdu žrtvama seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, a njemačke vlasti razmatraju pokretanje dalje istrage nakon što je nezavisna istraga utvrdila da penzionisani papa Benedikt XVI nije reagovao u četiri slučaja zlostavljanja za koje je znao dok je bio nadbiskup u Minhenu.

U dugoočekivanom izvještaju o seksualnom nasilju u minhenskoj nadbiskupiji iznete su optužbe na račun bivšeg pape Benedikta XVI, koji je u Minhenu bio nadbiskup od 1977. do 1982. godine.

Navodi se da je on znao za svještenike koji su zlostavljali djecu i koji su uprkos tome ostajali na pozicijama, a crkva je ostajala nijema na te optužbe.

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl koja je izradila izvještaj saopštila je da bivši papa i dalje demantuje da je počinio ili znao za bilo kakvo krivično djelo.

Dan poslije objavljivanja izvještaja papa Franjo se sastao sa zvaničnicima Vatikana koji se bave slučajevima seksualnog zlostavljanja.

U svom govoru Franjo se nije osvrnuo na izvještaj, ali je naveo da crkva nastavlja da primjećuje slučajeve seksualnih prestupnika pri toj instituciji.

"Crkva uz Božiju pomoć izvršava svoju obavezu sa čvrstom odlučnošću da pruži pravdu žrtvama zlostavljanja od strane svojih pripadnika, primjenjujući sa posebnom pažnjom i rigoroznošću predviđeno kanonsko zakonodavstvo", rekao je Franja.

Dodao je da su norme unaprijeđene kako bi rukovođenje slučajevima zlostavljanja bilo efikasnije.

Tužioci u Minhenu saopštili su danas da ispituju 42 slučaja mogućih prekršaja crkvenih zvaničnika koji proizilaze iz izvještaja.

Portparolka An Lajding rekla je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da im je slučajeve uputila advokatska firma koja je pripremila izvještaj.

Advokatska kancelarija je juče saopštila da se u predmetima radi o živim ljudima koji su još uvek na funkcijama u crkvi.

Portparolka njemačkog kancelara Olafa Šolca, Kristiane Hofman izjavila je danas da ove navode hitno treba istražiti.

Vatikan još uvijek nije reagovao na izvještaj, a saopšteno je da će ga pažljivo pročitati narednih dana.

Benediktov sekretar, monsinjor Georg Gensvajn je rekao da bivši papa takođe nije pročitao izvještaj ali da će to uraditi.

Dodao je da je Benedikt, koji je i dostavljao informacije autorima izvještaja, uznemiren i postiđen zbog skandala.

Za vrijeme Benediktovog službovanja na čelu katoličke crkve, 2010. pokrenuto je pitanje seksualnog zlostavljanja u redovima crkve, što je izazvalo veliki skandal.

On je ranije, 2001. godine, međutim donio tada revolucionarnu odluku da preuzme odgovornost za procesuiranje slučajeva zlostavljanja nakon što je shvatio da biskupi širom svijeta ne kažnjavaju nasilnike, već ih samo premještaju iz parohije u parohiju i omogućavaju im da ponovo počine krivična djela.