Južna Koreja platila 18 miliona dolara koje Iran duguje UN

Taj korak je, kako izgleda, odobren u Vašingtonu da bi se omogućilo da se Iranu vrate suspendovana prava glasanja u svjetskoj organizaciji

4101 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Južna Koreja je platila 18 miliona dolara koje Iran duguje Ujedinjenim nacijama (UN), koristeći iranska bankovna sredstva oslobođena od američkih sankcija, saopšteno je danas u Seulu.

Taj korak je, kako izgleda, odobren u Vašingtonu da bi se omogućilo da se Iranu vrate suspendovana prava glasanja u svjetskoj organizaciji.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da je plaćen taj iznos koristeći iranska sredstva zamrznuta u zemlji poslije konsultacija sa američkim ministarstvom finansija, što je potencijalni znak fleksibilnosti od strane SAD-a u vrijeme kada se sa teškoćama odvijaju pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila.

Južnokorejsko ministarstvo navelo je da očekuje da će prava glasanja Irana biti odmah vraćena pošto su suspendovana ranije ovog mjeseca zbog dospjelog duga.

Engleski servis iranske državne televizije PressTV citirao je stalnog predstavnika Irana pri UN koji je potvrdio da su plaćeni troškovi i da će prava glasanja Irana uskoro biti vraćena.

"Islamska Republika Iran, aktivan član Ujedinjenih nacija uvijek je bila posvećena plaćanju svoje članarine na vrijeme", rekao je presdstavnik Madžid Takt-e Ravanči.

On je izrazio gnijev prema SAD zbog, kako je rekao, njihovih "brutalnih jednostranih sankcija protiv Irana" koje su spriječile Teheran da ima pristup sredstvima da plati članarinu neplaćenu prethodne dvije godine.

Sredstva su zamrznuta u južnokrejskim bankama na osnovu sankcija koje je uveo bivši američki predsjednik Donald Tramp kada je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama.

Američko ministarstvo finansija mora da odobri transakcije sa tim sredstvima, na osnovu sankcija uvedenih Iranu.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena želi da oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine, prema kome je Iranu odobreno ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničenje njegovog nuklearnog programa.

Pregovori o tome vode se u Beču, ali za sada bez velikih pomaka.

Bonus video: