EU pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Kine

Spor između Litvanije i Kine nastao je nakon što je vlada u Viljnusu dopustila otvaranje tajvanskog predstavništva

4906 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je danas saopštila da je pokrenula postupak protiv Kine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog diskriminacije proizvoda iz Litvanije i iz drugih članica Unije ukoliko imaju litvanske komponente.

Spor između Litvanije i Kine nastao je nakon što je vlada u Viljnusu dopustila otvaranje tajvanskog predstavništva.

Kina Tajvan smatra dijelom svoje teritorije.

Peking je ranije protjerao ambasadora Litvanije u Kini i povukao svog ambasadora iz Litvanije.

Tenzije su sada eskalirale, a Litvanija optužuje Kinu da blokira robu na granicama.

"Pokretanje slučaja pred STO nije korak koji smo lako preduzeli. Ali, nakon neuspješnih pokušaja da se spor riješi bilateralno, ne vidimo drugi način osim da zatražimo od STO konsultacije za rješavanje spora s Kinom", izjavio je izvršni potpredsjednik komisije, zadužen za trgovinu, Valdis Dombrovskis.

Decembra prošle godine, Kina je bez prethodne najave počela da blokira uvoz iz Litvanije i izvoz u tu zemlju. Blokiran je uvoz i izvoz iz drugih članica EU za proizvode koji imaju litvanske komponente.

Bilo je ideja da EU odgovori Pekingu protivmjerama, ali se tome protivi Njemačka koja se pribojava da bi takav korak mogao da utiče na njen izvoz u Kinu.

Tužba pred STO predstavlja neku vrstu pritiska protiv Kine, ali postupak obično traje godinama.

Prva faza takvog postupka je zahtjev za konsultacijama u okviru kojeg EU službeno traži od Kine informacije o mjerama s ciljem rješavanja problema. Ako u roku od 60 dana ne bude rezultata, EU može zatražiti formiranje komisije koja će donijeti presudu u ovom predmetu.

Bonus video: