Bajden potvrdio da će imenovati crnu ženu na mjesto odlazećeg sudije Vrhovnog suda SAD

"Osoba koju ću imenovati će imati izvanredne kvalifikacije, ličnost, iskustvo i integritet. I ta osoba će biti prva crna žena imenovana u Vrhovni sud", rekao je predsjednik SAD-a

10875 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden potvrio je danas da će imenovati crnu ženu da zamijeni odlazećeg sudiju Vrhovnog suda SAD Stivena Brajera.

Bajden je danas primio u Bijeloj kući 83-ogodišnjeg progresivnog sudiju Brajera koji odlazi u penziju. Odlazak sudije Brajera je značajan događaj za Bajdena koji će moći da ostvari obećanje i imenjuje crnu ženu u tu moćnu instituciju.

Demokratski predsjednik koji je dao ovo obećanje tokom svoje izborne kampanje rekao je u govoru posvećenom sudiji Brajeru u Bijeloj kući, da nije još odlučio koga će imenovati na Brajerovo mjesto.

"Osoba koju ću imenovati će imati izvanredne kvalifikacije, ličnost, iskustvo i integritet. I ta osoba će biti prva crna žena imenovana u Vrhovni sud", rekao je Bajden.

Time što će imenovati kandidatkinju mlađu od Brajera će omogućiti Bajdenu da bar na nekoliko godina zadrži aktuelni odnos snaga u Vrhovnom sud SAD, gdje ima šest konzervativnih i troje progresivnih sudija.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda imenuje predsjednik doživotno, a potvrđuje im se imenovanje u gornjem domu Kongresa, Senatu.

Vrhovni sud je igrao veliku ulogu u SAD. On odlučuje o mnogim velikim pitanjima u društvu.

Bonus video: