Papa: Širenje lažnih vijesti o kovidu kršenje je ljudskih prava

Papa je ranije osudio “neutemeljene” ideološke dezinformacije o vakcinama, podržao državne kampanje imunizacije i nazvao zdravstvenu zaštitu moralnom obavezom

1807 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo rekao je u petak da je širenje lažnih vijesti i dezinformacija o Kovidu-19 i vakcinama, uključujući i katoličke medije, kršenje ljudskih prava.

To je drugi put u manje od mjesec da je papa govorio o toj temi. Prije tri mjeseca osudio je “neutemeljene” ideološke dezinformacije o vakcinama, podržao državne kampanje imunizacije i nazvao zdravstvenu zaštitu moralnom obavezom.

Franjo je to komentarisao u obraćanju članovima udruženja catholicfactchecking.com, konzorcijuma katoličkih medija čije internet stranice imaju svrhu da “razjasne lažne vijesti i pogrešne informacije” o vakcinama protiv kovida.

“Biti tačno informisan, dobiti pomoć u razumijevanju situacije na osnovu naučnih podataka, a ne lažnih vijesti, ljudsko je pravo”, rekao je papa grupaciji.

“Tačne informacije moraju se prije svega osigurati onima koji su slabije opremljeni, najslabijima i onima koji su najranjiviji”, istakao je.

Franjo je kritikovao širenje “infodemije” koja je, kako je rekao, iskrivljavanje stvarnosti zasnovano na strahu, falsifikovanim ili izmišljenim vijestima i “navodnim naučnim informacijama”.

One koji vjeruju lažnim vijestima ne treba “getoizirati”, nego pokušati pridobiti ih za naučnu istinu.

“Lažne vijesti mora se opovrgavati, ali pojedince uvijek treba poštovati jer često vjeruju u to bez pune svjesnosti i odgovornosti”, rekao je Franjo, kako prenosi Hina.

Zbog širenja dezinformacija o kovidu, medijske platforme poput Fejsbuka i Tvitera uklonile su neke desničarske katoličke medije, blogove i internet stranice, podsjeća agencija.

Mnogi su se premjestili na druge platforme.

Neki desničarski katolički mediji redovno daju prostor najžešćim Franjovim kritičarima, kao što je Karlo Marija Vigano, Italijan koji se skrivao gotovo tri godine otkako je objavio kritiku Franja tražeći njegovu ostavku.

Vigano je u pismu objavljenom ovoga mjeseca rekao da je virus proizveden u laboratoriji u sklopu globalne zavjere “da se izbrišu svi tragovi nas kao hrišćana”. Takođe je negirao da pandemija postoji te objasnio da je ona "Satanino djelo".

Bonus video: