Bili su djeca kada se desila katastrofa u Fukušimi, sada imaju rak štitne žlijezde: "Dokazi su jači od teorije"

Rak štitne žlijezde je obično veoma rijedak, kod djece ima jedan do dva slučaja na milion. "Ali ovdje su brojke višestruko veće, to već govori sve"

5763 pregleda 1 komentar(a)
Nuklearna elektrana Fukušima, Foto: Shutterstock
Nuklearna elektrana Fukušima, Foto: Shutterstock

Kada se desila nuklearna katastrofa u Fukušimi, 2011. bili su maloljetni, a sada imaju rak štitne žlijezde. Jedanaest godina poslije katastrofe nekoliko Japanaca je podnijelo tužbu protiv operatera Elektrane, firme Tepco.

U martu 2011. zemlja je snažno zadrhtala u Japanu, a u nuklearnoj elektrani Fukušima došlo je do tri otapanje jezgara.

Čihiro je tada imala 15 godina i živjela je nedaleko od nuklearne elektrane. Ne želi da kaže svoje pravo ime iz straha od diskriminacije.

Poslije četiri godine - promjene u organizmu

Kada je imala 19 godina, 2015. primijetila je fizičke promjene: "Odjednom sam dobijala menstruaciju svake dvije nedjelje, imala probleme sa kožom, ugojila sam se skoro deset kilograma za mjesec dana i nisam mogla dobro da gutam."

Ljekar dijagnostikuje rak štitne žlijezde. Operacija - žlijezdu treba ukloniti. U to vrijeme Čihiro je studentkinja. Počinje sama da istražuje:

"Tada sam pročitala da je rak štitne žlijezde nasljedna bolest ili je uzrokovan radioaktivnim zračenjem. Ali niko u mojoj porodici nije imao ovu vrstu raka i shvatila sam: imam rak zbog nesreće u Fukušimi."

Advokat: "Dokazi su jači od teorije"

Zajedno sa još pet pacijenata, Čihiro traži od operatera nuklearne elektrane Tepco odštetu u iznosu od 4,7 miliona eura.

Zastupa ih čitav tim advokata. Jedan od njih je Kendžiro Kitamura. On je optimista, i kaže da se može dokazati uzročna veza između raka i havarije na reaktoru.

"Postoji japanska poslovica koja kaže da su dokazi jači od teorije", kaže Kitamura.

Rak štitne žlijezde je obično veoma rijedak, kod djece ima jedan do dva slučaja na milion. "Ali ovdje su brojke višestruko veće, to već govori sve."

Šef pravnog tima Keniči Ido ranije je izjavio da bi država trebalo da to detaljno istraži i objavi podatke, pošto je šteta po zdravlje vjerovatna. Oni koji su pogođeni treba da budu adekvatno obeštećeni:

"Potrebna nam je pravda, a ova tužba je put do našeg cilja."

Prerano za konačnu dijagnozu

Od ukupno 380.000 pregledane djece od 2011. godine, 266 je imalo karcinom štitne žlijezde ili je barem ustanovljena sumnja na njega.

Ovaj relativno visok broj oboljelih Florijan Gering iz Njemačkog zavoda za zaštitu od zračenja pripisuje prvenstveno preciznim i intenzivnim istragama u Japanu.

"Postoje mnoge indicije da je povećan broj slučajeva raka štittne žlijezde koji se sada otkrivaju nastao zbog činjenice da su stotine hiljada djece pregledali najboljim mogućim aparatima", kaže Gering.

U Černobilju se vidjelo: Što su djeca mlađa, to je veća stopa raka, kaže njemački naučnik. Ali to nije bio slučaj u Fukušimi.

Gering ne poriče da postoji veza između zračenja i raka. Ipak, smatra da je još rano za konačnu dijagnozu.

Bonus video: