Vojne vlasti u Maliju protjerale ambasadora Francuske

U saopštenju pročitanom na televiziji navodi se da vlada Malija obavještava domaću i međunarodnu javnost da je francuski ambasador u Bamaku Žoel Mejer pozvan u ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnu saradnju gdje mu je prenijeta odluka vlade da treba da napusti zemlju u roku od 72 sata

1698 pregleda 0 komentar(a)
Mali-Francuska, Foto: Shutterstock
Mali-Francuska, Foto: Shutterstock

Vojne vlasti Malija odlučile su da protjeraju ambasadora Francuske u novoj eskalaciji tenzija između Bamaka i Pariza, javila je danas državna televizija te zapadnoafričke zemlje.

U saopštenju pročitanom na televiziji navodi se da vlada Malija obavještava domaću i međunarodnu javnost da je francuski ambasador u Bamaku Žoel Mejer pozvan u ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnu saradnju gdje mu je prenijeta odluka vlade da treba da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Vlasti su opravdale tu odluku nedavnim "neprijateljskim" izjavama francuskog diplomate prema njima.

Ova odluka označava novo zaoštravanje tenzija između Malija i Francuske, bivše kolonijalne sile koja je angažovana u Maliju i u Sahelu od 2013. godine u borbi protiv ekstremista.

Odnosi se pogoršavaju stalno od kada su pukovnici u avgustu 2020. silom preuzeli vlast u zemlji koja je od 2012. u dubokoj bezbjednosnoj i političkoj krizi.

Bonus video: