Savez Rusije i Kine protiv SAD "nema granica"

Poruka Sija i Putina se tumači kao jasan iskaz riješenosti da rade na izgradnji novog međunarodnog poretka zasnovanog na njihovim interpretacijama ljudskih prava i demokratije

19259 pregleda 9 komentar(a)
Nema zabranjenih oblasti saradnje: Putin i Si u Pekingu, Foto: SPUTNIK
Nema zabranjenih oblasti saradnje: Putin i Si u Pekingu, Foto: SPUTNIK

Lideri Kine i Rusije su juče proglasili duboko strateško partnerstvo kao protivtežu onome što su predstavili kao štetni globalni uticaj Sjedinjenih Američkih Država.

U saopštenju Sija Đinpinga i njegovog gosta Vladimira Putina na otvaranju Olimpijskih igara, dvije države su potvrdile da je njihov novi odnos superioran u odnosu na bilo koji politički ili vojni savez iz ere Hladnog rata.

"Prijateljstvo između dvije države nema granica, ne postoje 'zabranjene' oblasti saradnje", saopštili su i objavili planove za saradnju u nizu oblasti, uključujući svemir, klimatske promjene, vještačku inteligenciju i kontrolu interneta.

Putin i Si su pozvali Zapad da "odustane od ideologizovanih pristupa hladnog rata". Pozvali su NATO da isključi širenje u istočnoj Evropi, osudili formiranje bezbjednosnih blokova u azijskopacifičkom regionu i kritikovali spoarazum AUKUS između SAD, Britanije i Australije.

To je njihov 38. sastanak od 2013. Dvije države su takođe obećale da će intenzivirati saradnju kako bi osujetili "obojene revolucije" i spoljno miješanje.

Analitičari kažu da saopštenje pokazuje da Kina i Rusija sve više nalaze zajednički interes u svojim sukobima sa zapadnim silama.

Agencija Rojters ga opisuje kao najdetaljniji i najsamouvjerenji iskaz riješenosti Rusije i Kine da rade zajedno - i protiv SAD - na izgradnji novog međunarodnog poretka zasnovanog na njihovim interpretacijama ljudskih prava i demokratije.

"Dvojica lidera objavljuju riješenost da se drže zajedno i da se suprotstave SAD i Zapadu - spremni da izdrže sankcije i ospore američko globalno liderstvo", kazao je Danijel Rasel, koji je bio glavni diplomata Stejt departmenta za istočnu Aziju tokom administracije Baraka Obame.

Si sa suprugom na otvaranju Igara
Si sa suprugom na otvaranju Igarafoto: REUTERS

Između Rusije i Kine i dalje postoje kameni spoticanja i nisu u formalnom savezništvu. Međutim, one "pretvaraju zajednički cilj u taktiku za bolju odbranu svojih interesa i autoritarnih sistema od pritiska Zapada", ocijenio je Rasel.

"Zajedno radimo na oživljavanju istinskog multilateralizma", rekao je Si Putinu", saopštio je Kremlj.

"Odbrana pravog duha demokratije služi kao pouzdan temelj za ujedinjavanje svijeta u prevazilaženju kriza i odbrani jednakosti."

Stepenica ka vojnom savezu?

Džonatan Ejal iz londonskog instituta RUSI kaže da je objava "frontalno odbacivanje" američkog i zapadnog svjetonazora i moguće stepenica ka vojnom savezu između Rusije i Kine.

"To je najeksplicitniji izraz strategije 'učiniti svijet bezbjednim za diktaturu'. To je istorijski trenutak jer obojica osjećaju da su satjerani u ćošak i da je došao njihov momenat da iznesu svoju viziju svijeta i agresivno je promovišu", rekao je Ejal.

Dvije države su se dodatno zbližile usljed pritiska Zapada povodom niza pitanja uključujući kršenje ljudskih prava i rusko vojno nagomilavanje blizu Ukrajine.

Rojters ocjenjuje tajming njihove objave kao izuzetno simboličan, na Olimpijskim igrama čiji je domaćin Kina i koje SAD diplomatski bojkotuju.

U dugačkom dokumentu, obje države su otišle znatno dalje nego ranije, eksplicitno podržavajući jedna drugu u sporovima sa SAD i njihovim saveznicima.

- Rusija je izrazila podršku stavu Pekinga da je Tajvan neotuđivi dio Kine i protivljenje bilo kakvom obliku nezavisnosti tog ostrva. Moskva i Peking su takođe izrazili protivljenje sporazumu AUKUS, rekavši da povećava opasnost od trke u naoružanju.

- Kina se pridružila Rusiji u pozivu na okončanje širenja NATO i podržala njen zahtjev za bezbjednosne garancije od Zapada. Ta pitanja su srž sukoba Rusija sa SAD i njihovim saveznicima oko Ukrajine.

Dvije države su izrazile zabrinutost zbog "napretka američkih planova da razviju globalnu raketnu odbranu i rasporede njene elemente u različitim djelovima svijeta".

Ne imenujući Vašington, kritikovali su pokušaje "izvjesnih država" da uspostave globalnu hegemoniju, raspiruju sukobe i nameću sopstvene standarde demokratije.

Putin na Nacionalnom stadionu u Pekingu
Putin na Nacionalnom stadionu u Pekingufoto: REUTERS

Skot Kenedi, ekspert za Kinu pri vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije rekao je da će, uprkos retorici, postojati ograničenja za njihov savez.

"Kina je voljna da stane uz Rusiju u dobru, ali ne i u zlu. Ova saradnja funkcioniše dok god ne košta puno. Oni šire komercijalne veze, iznose slični antiamerički/autoritarni narativ, i nadaju se da njihovo prijateljstvo slabi vojni položaj Zapada u Evropi i Aziji. Ako izbije rat u Ukrajini ili na Tajvanu, možemo očekivati da to partnerstvo pukne", rekao je Kenedi.

Tehnologija i energija

U oblasti tehnologije, Rusija i Kina su saopštile da su spremne da osnaže saradnju u oblasti vještačke inteligencije i bezbjednosti informacija.

Poručili su da vjeruju da su "neprihvatljivi bilo kakvi pokušaji ograničavanja njihovog suverenog prava da regulišu nacionalne segmente interneta i osiguraju svoju bezbjednost".

U međuvremenu, ruski državni energentski giganti "Gasprom" i "Rosnjeft" juče su sklopili nove sporazume sa Pekingom o snabdijevanju gasom i naftom, vrijedne desetine milijardi dolara.

Rojters navodi da su ti sporazumi dio Putinove inicijative da diversifikuje izvoz ruske energije smanjujući oslanjanje na Zapad u ostvarenju prihoda. Taj trend je počeo nedugo pošto je došao na vlast 1999. i Rusija je od tada postala najveći kineski dobavljač energije.

Kina je voljna da stane uz Rusiju u dobru, ali ne i u zlu, i ta saradnja funkcioniše dok god ne košta puno. Ako izbije rat u Ukrajini ili na Tajvanu, možemo očekivati da to partnerstvo pukne

Kremlj je saopštio da su predsjednici razgovarali i o potrebi širenja trgovine nacionalnim valutama zbog nepredvidivosti koja prati upotrebu dolara.

Predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da bi ruskim kompanijama mogla biti uskraćena mogućnost trgovine u dolarima u sklopu sankcija ako Rusija napadne Ukrajinu.

Kineske zalihe gasa nisu direktno povezane sa ruskim izvozom gasa u Evropu i dodatne isporuke ruskog energenta za Peking ne znači automatski manje za Evropu. Međutim, one služe Putinu kao dodatni izvor prihoda usljed rastuće prijetnje sankcija SAD i EU.

Očekuje se da Igrama u Pekingu prisustvuje dvadesetak svjetskih lidera. Većina njih vlada nedemokratskim režimima, prema indeksu demokratije Ekonomist intelidžens junita, pri čemu je njih 12 označeno kao autoritarni ili hibridni režim.

Bonus video: