Vodeći naučnik Bijele kuće maltretirao zaposlene, ali neće dobiti otkaz

Lender se izvinio zaposlenima u Kancelariji koju vodi, priznajući da je sa kolegama razgovarao "sa nepoštovanjem ili na ponižavajuć način"

4050 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vodeći naučnik Bijele kuće Erik Lender prekršio je propise o radnom okruženju, maltretirajući zaposlene i odnoseći se prema njima sa nepoštovanjem, saopštila je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Lender, direktor Kancelarije za naučnu i tehnološku politiku u Bijeloj kući i Bajednov savjetnik za nauku, ipak neće izgubiti posao, ali će morati da ide na psihološko savjetovanje.

Bijela kuća je navela da je pronašla "pouzdane dokaze" protiv Lendera tokom procesa interne revizije, pokrenutog na osnovu žalbe zaposlenih u Kancelariji za naučnu i tehnološku politiku.

Lender je ponašanjem prekršio direktivu koju je Bajden donio prvog dana po stupanju na dužnost, navodeći da očekuje "iskrenost i pristojnost" svih zaposlenih u njegovoj administraciji i da će oni koji pokažu nepoštovanje prema drugima momentalno dobiti otkaz.

Bijela kuća je navela da revizijom nisu pronađeni "vjerodostojni dokazi" o diskriminaciji na osnovu pola i da premještanje zaposlenog koji je podnio žalbu protiv Lendera "smatra prikladnim".

Lender se u petak izvinio zaposlenima u Kancelariji koju vodi, priznajući da je sa kolegama razgovarao "sa nepoštovanjem ili na ponižavajuć način".

"Zaista mi je žao zbog mog ponašanja. Naročito želim da se izvinim onima od vas prema kojima sam se loše odnosio ili koji ste tome prisustvovali", naveo je Lender.

Bonus video: