Protest protiv obavezne vakcinacije: Vozači kamiona u Kanadi blokirali granični prelaz sa SAD

Kanada izvozi 75 odsto svojih dobara u SAD, a preko mosta uobičajeno prolazi oko 8.000 kamiona dnevno

4140 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najprometniji granični prelaz između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je kanadska agencija za granice, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste u ponedjeljak protestujući tako protiv odluke Vlade o obaveznoj vakcinaciji za vozače koji prelaze granicu, prenosi Hina.

Vozači zahtijevaju da savezna vlada povuče tu odluku. Protesti su počeli 28. januara blokadom ulica kanadske prijestolnice Otave.

Policija je od nedjelje veče zaplijenila hiljade litara goriva i uklonila kamion. Kamioni su počeli kasno u ponedjeljak da blokiraju saobraćaj na mostu Ambasador, smještenom između jezera Iri i Hjuron.

Kanadska agencija za kontrolu granice u utorak je objavila da je most zatvoren, ali je policija kasnije objavila da je saobraćaj preko mosta prema SAD omogućen.

Kanada izvozi 75 odsto svojih dobara u SAD, a preko mosta uobičajeno prolazi oko 8.000 kamiona dnevno.

Kanadski premijer Džastin Trudo u ponedjeljak se prvi put obratio javnosti nakon više od sedmice, pošto je bio zaražen Kovidom-19. Poručio je da protesti moraju da prestanu.

"Pojedinci pokušavaju da zaustave našu ekonomiju, našu demokratiju i dnevni život građana", rekao je Trudo na vanrednoj sjednici Donjeg doma kanadskog parlamenta. "To mora prestati".

Bonus video: