Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle osmu sedmicu zaredom

Rast cijena nafte posljednjih sedmica se usporava jer bi se ubuduće rast ekonomije mogao usporiti

2705 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, osme zaredom, što je posljedica napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije u vezi Ukrajine i procjena o rastu potražnje u ovoj godini na rekordne nivoe.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,25 odsto na 94,44 američkih dolara, dok je na američkom barel poskupio 0,85 odsto na 93,1 američkih dolatra, prenosi SEEbiz.

Nove najviše nivoe cijena nafte od kraja 2014. godine najviše su posljedica skoka cijena u petak od tri odsto, nakon što je Bijela kuća poručila da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu, da bi napad mogao uslijediti bilo koji dan i da bi svi Amerikanci trebalo da napuste Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

To je izazvalo strahovanja trgovaca od poremećaja u snabdijevanju Evrope energentima iz Rusije.

„Svi žele da osiguraju dovoljno nafte ako dođe do invazije i znate da slijede sankcije protiv Rusije, koje bi mogle rezultirati poremećajem snabdijevanja gasom i naftom”, kazao je u petak Andrew Lipow, predsjednik u kompaniji Lipow Oil Associates.

Podršku cijenama pružila je dan prije i Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je povećala procjenu potražnje za naftom u ovoj godini za 800 hiljada barela dnevno, pa sada očekuje da će porasti 3,2 miliona barela dnevno i dostići rekordnih 100,6 miliona barela dnevno.

Ocjena IEA o nedovoljnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na snažan oporavak ekonomije od koronakrize.

IEA je poručila i da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici proizvodili su u januaru 900 hiljada barela dnevno manje nego što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od faktora koji podižu cijene prema 100 USD, podstičući inflaciju u cijelom svijetu, naglasila je IEA.

Iako su porasle osmu sedmicu zaredom, rast cijena nafte posljednjih sedmica se usporava jer bi se ubuduće rast ekonomije mogao usporiti.

Naime, kako je u SAD-u inflacija dostigla 7,5 odsto, najviši nivo u 40 godina, američka centralna banka uskoro će povećati ključne kamatne stope, i to agresivnije nego što se očekivalo.

To bi moglo usporiti rast najveće svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, od početka ove godine cijene nafte su skočile više od 20 odsto.

Neki analitičari smatraju da će zbog jačanja potražnje, a nedovoljne ponude, cijena barela uskoro dostići nivo od 100 američkih dolara. Drugi, međutim, očekuju da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cijena.

Bonus video: