SAD nastavljaju gomilanje snaga u istočnoj Evropi

Komandant Drugog konjičkog puka vojske SAD Džozef Evers poručio je u Rumuniji 12. marta da će se njegova jedinica obučavati sa vojskom domaćina u "realnim uslovima kako bi odvratili protivnike i bili spremni za odbranu NATO"

1744 pregleda 2 komentar(a)
taktička grupa "PUMA", Foto: REUTERS
taktička grupa "PUMA", Foto: REUTERS

Sjedinjene Američke Države nastavljaju sa dovlačenjem snaga u istočnu Evropu a posljednja jedinica koja će ojačati istočno krilo NATO je taktička grupa Puma, koja je prebačena iz Njemačke u Rumuniju.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, reč je o bataljonu američke vojske iz sastava Drugog konjičkog puka, opremljenom borbenim vozilima Strajker, koji sa ojačanjima ima do 1.000 ljudi.

"Sastav i oprema američke taktičke grupe Puma u Rumuniji ukazuje da je riječ o defanzivnoj jedinici korisnoj za odbranu od eventualnih prepada i vazdušnog desanta jer je vrlo mobilna, ali ograničenoj u vatrenoj moći i zaštiti od protivničke vatre. Upućivanje te taktičke grupe, s obzirom na realnu snagu, potvrda je procjene da je riječ o primarno političkom činu, odnosno prikazu sile i preventivne zaštite za savezničku infrastrukturu i jedinice u Rumuniji", navodi se u tekstu.

Komandant Drugog konjičkog puka vojske SAD Džozef Evers poručio je u Rumuniji 12. marta da će se njegova jedinica obučavati sa vojskom domaćina u "realnim uslovima kako bi odvratili protivnike i bili spremni za odbranu NATO".

"Pentagon cijeni da će angažovanje tog sastava održati savjeznike u uvjerenju da iza sebe imaju snagu najmoćnije sile svijeta", dodaje se u tekstu.

Riječ je o jedinici sa velikom tradicijom, s obzirom da je Drugi konjički puk formiran prije dva vijeka.

Savremena "konjica", kako se dodaje, sada je opremljena oklopnim i terenskim vozilima Strajker, JLTV i Hamvi.

Puk ima četiri bataljona sa Strajkerima i po jedan artiljerijski, inženjerijski i bataljon za logističku podršku.

"U praksi, za konkretan zadatak oko jednog skvadrona formira se namijenska jedinica u čiji sastav ulaze ojačanja prema procjeni potreba. Za potrebe misije u Rumuniji izvjesno je da su skvadronu pridruženi artiljerijska baterija sa šest oruđa, inžinjerci, vojna policija, vojno-obaveštajna jedinica, tim za navođenje avijacije i tako dalje", piše taj portal.

Bonus video: