Mornarički inženjer priznao da je pokušao da proda strogo čuvane tajne SAD

Džonatan Tobi je na sudu priznao da je kriv po optužbi da je planirao da informacije o američkim nuklearnim podmornicama dostavi stranoj vladi u paketima, između ostalog sa sendvičem od kikiriki putera

2678 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U slučaju s detaljima kao iz lošeg romana u kojem su pomiješane međunarodne intrige i dosadan život iz predgrađa, bivši nuklearni inženjer mornarice SAD priznao je da je pokušao da proda drugoj zemlji neke od najstrože čuvanih tajni o američkim nuklearnim podmornicama, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Džonatan Tobi je na sudu u Zapadnoj Virdžiniji u ponedjeljak, 14. februara, priznao da je kriv po optužbi da je planirao da informacije o američkim nuklearnim podmornicama dostavi stranoj vladi u paketima, između ostalog sa sendvičem od kikiriki putera, ističe Tajms.

Nuklearni inženjer iz Anapolisa u Merilendu mogao bi da dobije do 17 i po godina zatvora pošto je uhapšen u oktobru sa svojom suprugom Dajanom, nakon što je neimenovana strana vlada obavijestila FBI da je Tobi (43) pokušao da joj proda informacije.

Agenti FBI-ja su potom kontaktirali Tobija koji im je ostavljao memorijske kartice s podacima sakrivene u sendviču, omotu od flastera ili žvakaćih guma.

Dajana Tobi se nije pojavila na sudu i negira da je dio plana za koji se Tobi nadao da će mu donijeti pet miliona dolara u kriptovaluti.

Pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen, koji je i najviši zvaničnik u Ministarstvu pravde za nacionalnu bezbjednost, rekao je da su informacije o podmornicama na nuklearni pogon jedna od najčuvanijih tajni američke vlade, prenio je Asošiejtid pres.

FBI je naveo da je slučaj počeo u aprilu 2020. kada je Tobi poslao paket dokumenata mornarice jednoj stranoj vladi i napisao da je zainteresovan da toj zemlji proda operativna uputstva, izvještaje o performansama i druge osjetljive informacije.

Taj paket je FBI dobio u decembru 2020. preko pravnog atašea nenavedene strane zemlje. To je pokrenulo višemjesečnu tajnu operaciju u kojoj je agent koji se predstavljao kao predstavnik strane zemlje uspostavio kontakt s Tobijem, na kraju plativši 100.000 dolara u kriptovaluti u zamjenu za informacije koje je Tobi nudio.

Tobi, koji je prošao strogu bezbjednosnu proveru u Ministarstvu odbrane, pristao je da u okviru sporazuma o priznanju krivice pomogne saveznim zvaničnicima da lociraju i pronađu sve povjerljive informacije koje su u njegovom posjedu, kao i oko 100.000 dolara u kriptovaluti koje mu je platio FBI.

Agenti FBI-a koji su pretražili kuću bračnog para u Anapolisu pronašli su kesu za đubre s isjeckanim dokumentima, hiljade dolara u gotovini, važeće dječje pasoše i torbu za hitan odlazak u kojoj se nalazio USB fleš disk i rukavice od lateksa, navedeno je na sudu prošle godine.

Slučaj mornaričkog inženjera koji je pokušao da proda neke od najstrože čuvanih tajni o američkim podmornicama privukao je veliku pažnju, otvarajući pitanje kako je par iz predgrađa Anapolisa mogao da se uplete u međunarodnu špijunsku zavjeru, piše Njujork tajms.

Neki detalji slučaja kao da potiču iz lošeg romana, ističe list, ukazujući na navode FBI-ja kako je Tobi ostavljao memorijske kartice u sendviču i omotima.

Drugi aspekti slučaja izgledaju kao neugodan spoj međunarodnih intriga i monotonije života u predgrađu, sa špijunima iz predgrađa koji traže dadilju kako bi mogli da ostavljaju pakete s informacijama u Zapadnoj Virdžiniji.

Jedno od ključnih otvorenih pitanje je, ukazuje Njujork tajms, kako će Tobijev dogovor o priznanju krivice uticati na njegovu suprugu, bivšu nastavnicu u privatnoj školi u Anapolisu. Dogovor pokazuje da je Tobi sam smišljao plan, ali je priznao da je supruga bila dio zavjere za prodaju tajni i da je čuvala stražu dok je ostavljao pakete s podacima.

Optužbe protiv Dajane Tobi iznenadile su njene kolege i bivše učenike i mnogi se pitaju da li je nezadovoljstvo koje je u učionici izražavala o američkoj politici dobilo mračan obrt. Na prvom saslušanju za pritvor, njen advokat je rekao da se ona jeste žalila na bivšeg predsjednika Donalda Trampa, ali je insistirao da nije izdala svoju zemlju.

U sudskim podnescima i tokom saslušanja, tužioci su Džonatana i Dajanu Tobi prikazali kao naizgled običan par iz predgrađa koji je godinama pažljivo planirao da drugoj zemlji proda tajne o nuklearnim podmornicama klase "Virdžinija", ukazuje Vašington post.

Dok je Džonatan Tobi bio uključen u projekat mornarice vrijedan više milijardi dolara za podmornice koje bi mogle da ostanu pod vodom i neotkrivene najduže moguće vrijeme, Dajana Tobi je u školi bila poznata kao savjesna nastavnica društvenih nauka koja je zastupala liberalnu politiku i tjerala učenike da budu otvorenog uma.

U sudskim dokumentima se navodi da je Tobi radio skoro deset godina za mornaricu na nuklearnom pogonu za podmornice, tehnologiji koju su SAD nedavno pristale da prodaju Australiji. Ranije su SAD delile tu tehnologiju samo s Velikom Britanijom koja je takođe partner u dogovoru s Australijom. Taj sporazum je 2021. poništio dogovor Australije s Francuskom, što je izazvalo diplomatski spor između Vašingtona i Pariza.

Bonus video: