Japanski car Naruhito povodom svog 62. rođendana pozvao sunarodnike da imaju nade

"Teška situacija se nastavlja ali čvrsto vjerujem da je moguće da prevaziđemo tu okrutnu realnost strpljenjem, brigom jedan za drugoga, dijeljenjem boli i ulaganjem napora da podržavamo jedni druge", rekao je Naruhito

4803 pregleda 3 komentar(a)
Car Japana Naruhito, Foto: REUTERS
Car Japana Naruhito, Foto: REUTERS

Japanski car Naruhito pozvao je danas, povodom svog 62. rođendana narod da zadrži "vatru nade" u svojim srcima i podržavaju jedni druge u prevazilaženju izazova pandemije koronavirusa.

Rekao je da mu se srce cijepa kada pomisli na ljude koji su izgubili posao, prolaze kroz finansijske teškoće ili se osjećaju izolovano zbog pandemije.

"Teška situacija se nastavlja ali čvrsto vjerujem da je moguće da prevaziđemo tu okrutnu realnost strpljenjem, brigom jedan za drugoga, dijeljenjem boli i ulaganjem napora da podržavamo jedni druge", rekao je Naruhito na konferenciji za novinare u kraljevskoj palati održanoj uoči svog rođendana.

Njegove rođendanske poruke javnosti u palati otkazane su treću godinu za redom i ceremonija u palati je takođe svedena zbog pandemije.

Naruhito je rekao da njegova ćerka, princeza Aiko, koja studira japansku književnost na univerzitetu Gakušuin, uzima časove onlajn zbog koronavirusa.

On se podsjetio na svoje vrijeme na studijama kada je, kako je rekao, stalno imao nova otkrića i nova iskustva, susrete sa ljudima na nastavi, dijeljenje stola u kafeteriji sa drugim studentima i izrazio nadu da će njegova ćerka takođe moći da uživa u postpandemijskom univerzitetskom životu.

Aiko je jedino dete Naruhita i carice Masako. Ona je napunila 20 godina u decembru i sada može da pomogne sa obavezama kao odrasli član carske porodice.

Ona nema prava da naslijedi svog oca. Prema japanskom zakonu ona takođe mora da napusti svoju carsku porodicu ako se uda za običnog čovjeka, kao njena starija rođaka Mako koja se udala za svoju ljubav sa fakulteta i preselila sa njim u Njujork.

Prema zakonu carske kuće iz 1947. godine, koji je uglavnom sačuvao porodične vrijednosti prije Drugog svjetskog rata, dozvoljeno je nasljedstvo samo po muškoj liniji i traži se od ženskih članova carske porodice koje se udaju za obične ljude da se pridruže domaćinstvima koje vodi njihov suprug.

Vladin panel u decembru preporučio je da vlada nastavi sistem nasljedstva isključivo po muškoj liniji iako se smanjuje broj muškaraca u kraljevskoj porodici.

Bonus video: