UN: Skoro 400 žrtava u Avganistanu od povratka talibana

Velikoj većini žena je zabranjen rad, dok je mnogim devojkama i ženama uskraćeno pravo na obrazovanje

1972 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šefica Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava izjavila je da je skoro 400 ljudi ubijeno u Avganistanu od preuzimanja vlasti talibana u avgustu 2021. godine, mnogi od strane grupe povezane sa takozvanom Islamskom državom.

Govoreći na jednomjesečnoj sjednici Savjeta za ljudska prava u Ženevi, Mišel Bačelet je dodala da je ubijeno više od 50 osoba za koje se sumnja da su povezane sa tom grupom poznatom kao ISIS-K, a nekima su obezglavljene, prenosi Rojters.

Akcije avganistanskih talibanskih vladara umanjile su prava i slobode žena, rekla je Bačelet u istom govoru.

Ona je pozvala da se ženama omogući "potpuno učešće" u javnom životu.

Talibani su u avgustu 2021. godine preuzeli kontrolu nad Avganistanom, nakon što su pokrenuli inicijativu u trenutku dok su se zapadni saveznici, predvođeni Sjedinjenim Državama, povlačili sa teritorije te zemlje.

Čvrstorukaška islamistička grupa obećala je mekšu vladavinu nakon što je zbacila vladu koju je podržavala međunarodna zajednica, u poređenju sa njihovom prvom vladavinom 1990-ih.

Međutim, velikoj većini žena je zabranjen rad, dok je mnogim devojkama i ženama uskraćeno pravo na obrazovanje.

Talibani su imenovali vladu u kojoj su svi muškarci i gdje dominiraju militanti veterani koji se zaklinju da će vratiti strogi šerijatski zakon, što je udarac nadama Avganistanaca i međunarodne zajednice da će druga vladavina talibana biti manje restriktivna od one prije dvije decenije.

Bonus video: