Irski premijer pozitivan na kovid u Vašingtonu, Bajden se ne smatra kontakt osobom

Osjeća se dobro i odmara se u Bler hausu, zvaničnoj rezidenciji za visoke zvanice američkog predsjednika

2614 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Irski premijer Majkl Martin dobio je pozitivan test na kovid-19 sinoć u Vašingtonu zbog čega je morao da napusti gala prijem kome je prisustvovao i američki predsjednik Džo Bajden, rekao je irski ambasador u SAD.

Američki predsjednik se ipak ne smatra "kontakt osobom" i njegov protokol testiranja na virus se neće mijenjati, saopštila je Bijela kuća. Bajden je testiran posljednji put u nedjelju kada je rezultat bio negativan, rekla je njegova portparolka Džen Psaki u nedavnom obraćanju novinarima.

Majkl Martin i Džo Bajden trebalo je zajedno danas da proslave Dan Svetog Patrika, popularni irski praznik sa više događaja posebno na ceremoniji u Bijeloj kući, što se sada dovodi u pitanje.

Irski premijer koji je sjedio pored Nensi Pelosi, predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa za vrijeme gala večere, morao je da napusti zgradu gdje se održavala večera kada je saznao rezultat testa.

Bajden koji stalno ističe svoje irske porodične korijene je držao govor na tom događaju.

Umjesto irskog premijera u ime Irske govor je održao irski ambasador pri SAD Danijel Mulhol.

Irski premijer se osjeća dobro i odmara se u Bler hausu, zvaničnoj rezidenciji za visoke zvanice američkog predsjednika.

U okruženju američkog predsjednika trenutno ima najmanje još jedan slučaj kovida-19 a radi se o suprugu potpredsjednice Kamale Haris, Dagu Emhofu, koji je u utorak testiran pozitivno na virus.

Ni tada se nije smatralo da je Bajden kontakt osoba. Da bi se to smatralo prema definiciji američkih zdravstenih vlasti treba da se provede najmanje 15 minuta blizu inficirane osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija juče je izrazila zabrinutost zbog rasta broja slučajeva kovida u svijetu.

Bonus video: