Saudijski državni naftni gigant povećava ulaganja i proizvodnju energije

Cijene energije su skočile posljednjih mjeseci jer je potražnja nadmašila zalihe nafte i plina

4373 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Saudijski državni naftni gigant Saudi Aramco planira povećati iznos koji ulaže u proizvodnju energije, nakon što je u 2021. godini zabilježio udvostručenu zaradu.

Firma ima za cilj da značajno poveća proizvodnju u narednih pet godina.

Cijene energije su skočile posljednjih mjeseci jer je potražnja nadmašila zalihe nafte i plina.

Rat u Ukrajini i nevoljnost da se energija oslanja na Rusiju dodatno su pojačali pritisak da se pronađu dodatni izvori energije.

Potez Saudi Aramca će vjerovatno pozdraviti politički lideri zabrinuti zbog uticaja visokih cijena energije, iako su poticaji u investicijama usmjereni na povećanje proizvodnje u narednih pet do osam godina, ocjenjuje BBC.

Britanski premijer Boris Džonson prošle sedmice posjetio je Saudijsku Arabiju kako bi pokušao uvjeriti Rijad da pusti više nafte na svjetska tržišta.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i povećanjem proizvodnje mogla bi pomoći da se smanje cijene energenata koje su u posljednjih 14 godina trenutno na vrhuncu.

Međutim, Rijad se proziva za niz kršenja ljudskih prava: umiješanost u sukob u susjednom Jemenu, ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine, za zatvaranje disidenata i za široku primjenu smrtne kazne.

Bonus video: