Imovina Deripaske identifikovana u istrazi o ruskim oligarsima

Globalna istraga Projekta za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i Gardijana

8390 pregleda 6 komentar(a)
Deripaska, Foto: Shutterstock
Deripaska, Foto: Shutterstock

Imovina ruskog biznismena Olega Deripaske, vrijedna više od 5,6 milijardi dolara, identifikovana je u istrazi o ruskim oligarsima (Russian Asset Tracker) koju sprovode Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) i Gardijan (Russian Asset Tracker), objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Toj globalnoj istrazi je do sada, pored Istraživačkog centra MANS-a, učestvovalo 25 medija iz cijelog svijeta.

Iz MANS-a su bivšeg investitora u podgorički Kombinat aluminijuma (KAP) na Tviteru nazvali "strateškim partnerom" Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista.

Deripaska se trenutno nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije.

"Prema procurjelim američkim diplomatskim depešama iz 2006. godine, aluminijumski magnat i dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina bio je „manje-više stalni član“ na predsjednikovim putovanjima u inostranstvo i jedan od rijetkih oligarha sa kojima se Putin redovno sastajao. I SAD vjeruju da je on prao novac u ime predsjednika. Nekada poslovni partner i klijent osramoćenog američkog političkog lobiste Pola Manaforta, godinama je optužen da je povezan sa organizovanim kriminalom. Nakon uvođenja sankcija 2018. godine, američke vlasti su saopštile da je optužen za prijetnju smrću korporativnih rivala, podmićivanje ruskog zvaničnika i naručivanje ubistva biznismena", naveli su iz OCCRP-a.

Deripaskin sekretar za medije rekao je za OCCRP da on nikada nije bio umiješan u bilo kakve ilegalne spletke, da je njegova imovina stečena poštenim putem i da je žrtva lova na vještice, koji je u potpunosti vođen političkim motivima.

Bonus video: