SAD: Kriptovalute su rizik za finansijski sistem

"Naši propisi nisu izgrađeni imajući na umu digitalni svijet. Stablecoins, digitalne valute i digitalne finansije uopšte zahtijevaće promjene propisa ili uvođenje novih pravila i okvira", rekao je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel

1687 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi oblici digitalnog novca, kao što su kriptovalute i "stablecoins" (stabilne kriptovalute), predstavljaju rizik za finansijski sistem SAD i zahtijevaju nova pravila zaštite potrošača, saopštile su Federalne rezerve.

Predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da će nove tehnologije vjerovatno učiniti elektronska plaćanja jeftinijim i bržim ali one bi takođe mogle da destabilizuju finansijske institucije.

"Naši propisi nisu izgrađeni imajući na umu digitalni svijet. Stablecoins, digitalne valute i digitalne finansije uopšte zahtijevaće promjene propisa ili uvođenje novih pravila i okvira", rekao je on.

"Stablecoins" su vrsta kriptovaluta koje se obično vezuju za dolar ili robu kao što je zlato, dok su digitalne valute centralnih banaka digitalni oblici valuta koje izdaju vlade. Federalne rezerve razmatraju uvođenje digitalnog dolara, ali još nisu odlučile da li će ga izdavati.

Pauel je naveo nekoliko rizika koji proizilaze iz rasta digitalnih finansija, uključujući sigurnost potrošača i širi finansijski sistem.

"Kupci 'stablecoinsa' ili kriptovaluta možda ne razumiju stepen svojih potencijalnih gubitaka ili da tim investicijama nedostaje državna zaštita koja prati mnoge tradicionalne finansijske instrumente i usluge na koje su navikli" rekao je on.

Ankete pokazuju da je 16 odsto punoljetnih Amerikanaca, ili 40 miliona ljudi, uložilo novac u kriptovalute, a da je taj procenat među muškarcima od 18 do 29 godina čak 43 odsto.

Federalne rezerve istražuju kako digitalna sredstva poput bitkoina mogu uticati na finansijska tržišta, posebno tokom velikog kolebanja vrijednosti dionica, i kako bi se stres na kripto tržištima mogao potencijalno preliti na tradicionalni finansijski sistem.

Pauel je takođe primijetio da se kripto imovina koristi za nezakonite aktivnosti kao što je pranje novca, i da to treba spriječiti, dijelom i zato da bi legitimne tehnološke inovacije te vrste imale izgleda na uspjeh.

Bonus video: