Prvi put: Izvjestilac UN optužio Izrael za aparthejd na okupiranim teritorijama

Link nije direktno uporedio situaciju na okupiranom palestinskim teritorijama sa erom aparthejda u Južnoj Africi, gdje je bijela manjina vladala nad crnom većinom. Rekao je, međutim, da ono što se dešava odgovara pravnoj definiciji aparthejda po međunarodnom pravu

1576 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija Mihael Link (Michael Lynk) optužio je Izrael za aparthejd na okupiranim teritorijima, što ta zemlja oštro poriče.

Njujork tajms navodi da je prvi put jedan izvjestilac koga su postavile UN da istražuje kršenja prava na okupiranim teritorijama tako optužio jevrejsku državu.

Kanadski profesor prava Link nije direktno uporedio situaciju na okupiranom palestinskim teritorijama sa erom aparthejda u Južnoj Africi, gdje je bijela manjina vladala nad crnom većinom.

On je, međutim, rekao da ono što se dešava odgovara pravnoj definiciji aparthejda po međunarodnom pravu.

Dvostruki pravni sistem koji je Izrael uspostavio na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu učvrstio je dominaciju Izraelaca nad Palestincima što se više ne može objasniti nenamjernom posljedicom privremene okupacije.

"Na palestinskoj teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. ima sada pet miliona Palestinaca bez države, koji žive bez prava, u akutnom stanju potčinjenosti i bez puta do samoopredjeljenja ili održive nezavisne države koju je međunarodna zajednica više puta obećavala kao njihovo pravo", napisao je izvjestilac.

On je ocijenio da su "razlike u uslovima za život i pravima na državljanstvo i benefite velike, duboko diskriminatorske i održavane kroz sistematsku i institucionalizovanu opresiju".

Vlada Izraela je saopštila da su tvrdnje izvjestioca UN bez osnove, konteksta i najnovije u kampanji kleveta čiji je cilj da podrije pravo jevrejske države da postoji.

Izrael i pristalice te zemlje već dugo tvrde da je Link pristrasan, što on poriče.

Vlada Izraela je ocijenila da je nefer kriviti tu zemlju, imajući u vidu prijetnje koje predstavljaju naoružane palestinske organizacije na okupiranim teritorijama.

"Nijedan izvještaj o izraelsko palestinskom sukobu se ne može shvatiti ozbiljno ako bezbjednosni izazovi i pretnje sa kojima su svakodnevno suočeni svi Izraelci, uključujući 20 odsto nejevrejske manjine, nisu uzeti u obzir. Ako teroristička organizacija Hamas, koja gvozdenom pesnicom vlada Gazom, nije pomenuta, niti osuđena, ako uloga i pravne obaveze Palestinske uprave prema sopstvenom stanovništvu nisu ispunjene i ako izuzetna kompleksnost situacije nije shvaćena", navelo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Pristalice Izraela su kritikovale Linkov izvještaj što je umanjio značaj ranijih pokušaja jevrejske države da se povuče sa Zapadne obale na osnovu sporazuma koji postigao za pregovaračkim stolom, za šta se krive Palestinci.

Suštinskih pregovora o okončanju okupacije nema od 2014.

Nekoliko izraelskih i drugih organizacija su dale ocjene poput Linkove, uključujući Amnesti internešenel (Amnesty International), te Becelem, vodeću izraelsku organizaciju za ljudska prava.

Mnogi Palestinci su pozdravili usmjeravanje međunarodne pažnje na prava ljudi na okupiranim teritorijama.

Organizacija AI je u februaru prva optužila Izrael za aparthejd.

Bonus video: