Jemenski pobunjenici napali skladište nafte u Džedi, domaćinu trke Formule 1

Vojni portparol Huta Jahja Sarea izjavio je da su jemenski Huti napali raketama objekte saudijskog državnog naftnog giganta Saudi Aramco u lučkom gradu Džedi, a rafinerije Ras Tanura i Rabigh bespilotnim letjelicama

6600 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jemenski pobunjenici Huti napali su skladište nafte u saudijskom gradu Džedi uoči tamošnje trke Formule 1.

To je, kako ocjenjuje AP, njihov najistaknutiji napad do sada.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da je na meti napada bila stanica za distribuciju naftnih derivata Aramco u Džedi, ali da je požar u dva rezervoara u naftnom postrojenju stavljen pod kontrolu.

U saopštenju koalicije se navodi da nije bilo žrtava u napadu jemenskog pokreta Huti.

Prethodno je državna televizija Saudijske Arabije saopštila da je došlo do "neprijateljske operacije" koja je bila usmjerena na skladište nafte u Džedi uoči trke Formule 1.

Priznanja su stigla u petak uveče pošto su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napad u Sjevernoj Džedi u blizini gradskog aerodroma, prenio je AP.

Novinari koji su pratili trening na stazi Formule 1 vidjeli su kako se dim diže nad gradom oko 17.40 sati.

Vojni portparol Huta Jahja Sarea izjavio je da su jemenski Huti napali raketama objekte saudijskog državnog naftnog giganta Saudi Aramco u lučkom gradu Džedi, a rafinerije Ras Tanura i Rabigh bespilotnim letjelicama.

On je dodao da su meta napada bili i vitalni objekti u saudijskoj prijestonici Rijadu, prenio je Rojters.

Kompanija Saudi Aramco nije odmah odgovorila na zahtjev AP za komentar.

Industrijski depo se nalazi jugoistočno od međunarodog aerodroma u Džedi, koja je ključni centar za dolazak hodočasnika u Meku.

Druga po redu Velika nagrada Saudijske Arabije u Džadi održava se u nedjelju, iako su neki izrazili zabrinutost zbog nedavnih napada na kraljevstvo.

Dim sa napadnutog skladišta nafte vidi se i sa staze Formule 1
Dim sa napadnutog skladišta nafte vidi se i sa staze Formule 1foto: Reuters

Formula 1 je u saopštenju navela da čekaju "dalje informacije od vlasti o tome šta se dogodilo."

U međuvremenu, saudijska državna televizija je priznala napade u gradu Dahran usmjerene na rezervoare za vodu koji su oštetili vozila i kuće. Još jedan napad bio je usmjeren na električnu podstanicu u oblasti jugozapadne Saudijske Arabije u blizini jemenske granice, javila je državna televizija.

Napadi se dešavaju u trenutku kada Saudijska Arabija i dalje predvodi koaliciju koja se bori protiv Huta koje podržava Iran, a koji su zauzeli jemensku prijestonicu Sanu u septembru 2014.

Kraljevina, koja je ušla u rat u Jemenu 2015. godine, bila je međunarodno kritikovana zbog svojih vazdušnih udara u kojima su poginule desetine civila - nešto na šta Huti ukazuju dok lansiraju projektile na Saudijsku Arabiju.

Bonus video: