Predsjednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah uveo ratno stanje, Rusija: Azerbejdžan izveo napade dronom

"Predsjednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija RIA Novosti

38155 pregleda 100 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda zbog uvođenja ratnog stanja, navedeno je na Telegram kanalu zvaničnog informativnog centra NKR, prenosi Tanjug.

"Predsjednik Republike Nagorno-Karabah Arajik Harutjunjan potpisao je ukaz o privremenom ograničavanju prava i sloboda u uslovima ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Arcah (Nagorno-Karabah)", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema uredbi, ograničeno je pravo na slobodu okupljanja, a zabranjeni su i štrajkovi.

Rusija: Snage Azerbejdžana izvele četiri napada dronom u Nagorno-Karabahu

Oružane snage Azerbejdžana ušle su u zonu odgovornosti ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu i izvele četiri udara na oružane formacije Nagorno-Karabaha, koristeći bespilotnu letjelicu Bajraktar TB2 u blizini sela Furuh, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Azerbejdžana su od 24. do 25. marta, kršeći odredbe trilateralne izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, ušle u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu i postavle osmatračnicu", navedeno je u saopštenju, prenio je TAS S.

Agencija Rojters navodi da je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage ušle u zonu za koju su odgovorne ruske mirovne snage u regionu Nagorno-Karabaha i da su postavile nadzorni punkt kršeći sporazum. Rečeno je da je Azerbejdžan izveo četiri udara bespilotnim letjelicama u Nagorno-Karabahu.

"Moskva je pozvala Azerbejdžan da povuče svoje trupe i "ulaže napore" da premjesti snage na njihove početne položaje", dodaje se.

Agencija Rojters navodi da vlasti Azerbejdžana nisu odmah bile dostupne za komentar.

Poslije vojnog sukoba u septembru-novembru 2020. godine, Azerbejdžan je izašao kao pobjednik, ponovo zauzevši teritoriju koju je izgubio u ranijem ratu između 1991. i 1994. godine.

Ali mnoga pitanja ostaju neriješena, uključujući pravni status Nagorno-Karabaha i Jermena koji tamo žive.

Moskva je rasporedila skoro 2.000 mirovnih snaga u regionu nakon prekida vatre, potvrđujući svoju ulogu policajca i glavnog posrednika moći u nestabilnom dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje Turska takođe ima sve veći uticaj zahvaljujući bliskom savezu sa Azerbejdžanom.

Bonus video: