Kralj Jordana se sastao sa predsjednikom Izraela, osudio jučerašnji napad u blizini Tel Aviva

"Svaki život je važan. Sukob traje dugo i nasilje je plodno tle za ekstremizam. Osuđujem u ime Jordana svo nasilje"

2039 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Reuters
Sa sastanka, Foto: Reuters

Kralj Jordana Abdulah Drugi sastao se danas u Amanu s predsjednikom Izraela Isakom Hercogom pred početak svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana, u vrijeme strahovanja od novog sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Predsjednik Hercog i kralj Abdulah sastali su se dan posle ubistva pet ljudi u Bnei Braku kraj Tel Aviva u oružanom napadu Palestinca sa Zapadne obale.

Jordanski monarh je osudio "tragične napade na čijoj su meti civili na obje strane, uključujući jučerašnji napad", navedeno je u saopštenju dvora.

"Svaki život je važan. Sukob traje dugo i nasilje je plodno tle za ekstremizam. Osuđujem u ime Jordana svo nasilje", rekao je kralj.

On je takođe apelovao na Hercoga da se ne ometa sloboda vjeroispovijesti Palestinaca tokom Ramazana.

Izrael obično izdaje stotine hiljada dozvola Palestincima da se mole u džamiji Al Aksa u Jerusalimu tokom tog praznika, podsjećaju izraelski mediji.

Jordan je jedina arapska zemlja koja je normalizovala odnose s Izraelom, ali nije prisustvovala takozvanom Negev samitu, održanom u istoimenoj pustinji na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka, Egipta i Izraela kao domaćina.

"Region ima velike mogućnosti sa saradnju i ekonomsku integraciju. Međutim, taj proces ne može biti isključujući. To mora uključiti našu palestinsku braću", rekao je Abdulah.

U vrijeme tog samita u ponedeljak kralj Abdulah Drugi i ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi su se na Zapadnoj obali sastali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc sastao se juče u Amanu s kraljem Jordana u nastojanju da se smanji napetost u izraelsko palestinskim odnosima tokom Ramazana.

Sukobi izraelske policije i muslimanskih demonstranata prošle godine tokom muslimanskog mjeseca posta prerasli su u 11-dnevni rat Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Bonus video: