U sukobu u istočnom Jerusalimu povrijeđeno 19 Arapa i jedan izraelski policajac

Nasilje kod kapije Damask izbilo je u vrijeme napetosti širom Izraela i Zapadne obale posle napada u izraelskim gradovima u Berševi, Haderi i Bnei Braku u kojima je ubijeno 11 ljudi

2553 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je danas da je tokom nereda u Jerusalimu povrijeđeno 19 Arapa, a izraelski mediji javljaju da je jedan policajac ranjen.

Kako je navedeno u policijskom saopštenju najmanje deset ljudi uhapšeno je sinoć tokom sukoba izraelskih Arapa i policajaca ispred kapije Damask u Starom gradu u Jerusalimu.

Na video snimku sa poprišta sukoba vidi se kako izgrednici bacaju boce i gvozdene šipke na policajce.

U nedjelju je ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid obišao kapiju Damask sa policijom radi procjene situacije.

Portparol islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, Muhamad Hamada je upozorio da Lapidova posjeta i sukobi predstavljaju "opasnu eskalaciju" i "provokaciju" u vrijeme kada muslimani obilježavaju sveti mjesec posta Ramazan.

Hamada je upozorio da Hamas smatra izraelske lidere odgovornim za posljedice.

"Mi i naš narod smo obećali da ćemo štititi Jerusalim i (džamiju) Al Aksu snagom i svim sredstvima na raspolaganju", rekao je portparol Hamasa.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali je u saopštenju osudilo "najoštrije provokativnu posjetu" izraelskog ministra "Bab al- Amudu (kapiji Damask) u okupiranom istočnom Jerusalimu i "obećanja jevrejskih ekstremista da razmjeste više okupacionih snaga i policajca pod izgovorom da pružaju više zaštite tokom jevrejskih praznika".

U saopštenju se dodaje da je Lapid huškao protiv Palestinaca i da ne poštuje postojanje muslimanskih i hrišćanskih praznika.

Prethodno veče u subotu uhapšena su najmanje četiri Arapina u sukobima sa policijom kod kapije Damask.

Nešto ranije je mala grupa Jevreja prišla kapiji uzvikujući "Smrt Arapima" i "osveta".

Nasilje kod kapije Damask izbilo je u vrijeme napetosti širom Izraela i Zapadne obale posle napada u izraelskim gradovima u Berševi, Haderi i Bnei Braku u kojima je ubijeno 11 ljudi.

Prošle godine su sukobi kod kapije Damask i napetost tokom Ramazana prerasli u 11-dnevni rat Hamasa i Izraela.

Bonus video: