FOTO Ukrajinske izbjeglice preko Meksika svakodnevno stižu u SAD

Labava koalicija dobrovoljaca uglavnom iz slovenskih crkava u zapadnim SAD daje uputstva stotinama izbjeglica svaki dan sa aerodroma u meksičkom graničnom gradu Tihuani za hotele

7173 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinske izbjeglice stižu svakodnevno u SAD a prema njihovim podacima, najbrži put do Amerike je avionom do Meksika i ulazak preko meksičko-američke granice.

Labava koalicija dobrovoljaca uglavnom iz slovenskih crkava u zapadnim SAD daje uputstva stotinama izbjeglica svaki dan sa aerodroma u meksičkom graničnom gradu Tihuani za hotele, crkve i smještaj gdje čekaju od dva do četiri dana da ih američki zvaničnici prime i dobiju dozvolu ulaska iz humanitarnih razloga.

Za manje od dvije nedelje dobrovoljci su u saradnji sa američkim i meksičkim zvaničnicima izgradili vrlo efikasnu mrežu koja se stalno širi za obezbjeđivanje hrane, prevoza, smještaja...

Dobrovoljci koji nose plavo-žute značke u znaku ukrajinske zastave nemaju grupno ime ili vođu, počeli su na internetu sastavljanje spiska čekanja na blokovima a kasnije su se prebacili na posebnu mobilnu aplikaciju.

Ukrajincima koji dođu u Meksiko i tu privremeno budu smješteni preporučuje se da se prijave na američki granični prelaz kako se približava njihov broj.

Oko 200 do 300 Ukrajinaca primano je dnevno na graničnom prelazu San Isidro ove nedelje, dok još stotine stižu u Tihuanu, prema podacima dobrovoljaca koji su upućeni o podacima spiskova za čekanje.

U utorak je čekalo 973 porodice ili odraslih pojedinaca.

Američki zvaničnici rekli su ovim humanitarnim aktivistima da namjeravaju da prime oko 550 Ukrajinaca dnevno a procesuiranje se premješta na obližnji granični prelaz koji je privremeno zatvoren za javnost. Rečeno je da su prošireni kapaciteti u San Dijegu da bi se suočili sa humanitarnim slučajevima.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena navela je da će primiti do 100.000 Ukrajinaca ali put preko Meksika je jedini gde se uočavaju veći brojevi izbjeglica koje stižu u SAD. Ima malo zakazivanja u američkim konzulatima u Evropi i premeštaj izbjeglica traje dugo.

Američka administracija je odredila granicu od 125.000 izbjeglica u 12-omjesečnom periodu koji se završava 30. septembra ali je do 31. marta primljeno samo 8.758, uključujući 704 Ukrajinaca. Prošle godine odobrena granica za prijem izbjeglica je bila 62.500 a primljeno je samo 11.411, uključujući 803 Ukrajinaca.

SAD su odobrile dodatni dolazak više od 76.000 Avganistanaca preko svojih aerodroma kao odgovor na odlazak američkih trupa iz zemlje prošle godine, ali ništa slično se ne priprema za Ukrajince, navodi agencija AP.

Američka administracija se priprema za prijem mnogo većeg broja azilanata kada budu ukinuta ograničenja za sve nacionalnosti vezana za pandemiju, 23. maja. Od marta 2020. SAD primjenjuju odredbu zakona o javnom zdravlju kojim se suspenduje pravo na traženje azila.

Bonus video: