Islamska država poziva na napade u Evropi: "Iskoristiti priliku dok se krstaši bore jedni protiv drugih"

Nakon što su u martu 2019. izgubili svoju posljednju teritoriju pod vojnim napadom koji je podržala koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ostaci militantne grupe u Siriji uglavnom su otišli u pustinjske skrovišta

8750 pregleda 2 komentar(a)
Zastava Islamske države, Foto: Shutterstock
Zastava Islamske države, Foto: Shutterstock

Militantna grupa Islamska država u nedjelju, 17. aprila, obećala je "osvetu" zbog ubistva svog bivšeg vođe, pozivajući pristalice da iskoriste rat u Ukrajini za izvođenje napada u Evropi.

"Najavljujemo, oslanjajući se na Boga, blagoslovljenu kampanju osvete" zbog smrti Abu Ibrahima al-Kurejšiia i bivšeg portparola grupe, stoji u audioporuci koja se pripisuje grupi i koja je kružila u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, javlja AFP.

Novi portparol grupe Abu-Omar al-Muhadžir također je pozvao pristalice da nastave napade u Evropi, iskorištavajući "priliku" dok se "krstaši bore jedni protiv drugih", aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prethodni vođa militantne grupe umro je početkom februara kada je detonirao bombu kako bi izbjegao hvatanje tokom američke racije na sjeverozapadu Sirije, rekli su zvaničnici Bijele kuće i američke odbrane.

Dana 10. marta grupa je potvrdila njegovu smrt, zajedno s bivšim portparolom grupe, imenovavši Abu Hasana al-Hašemija al-Kurajšija za novog vođu.

Malo se zna o novom vođi, koji je treći poglavar džihadističke grupe od njenog osnivanja.

Nakon što su u martu 2019. izgubili svoju posljednju teritoriju pod vojnim napadom koji je podržala koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ostaci militantne grupe u Siriji uglavnom su otišli u pustinjske skrovišta.

Koristili su takva skrovišta za zasjedu i napade na snage koje predvode Kurdi i vojnici sirijske vlade. Džihadisti takođe nastavljaju s napadima u Iraku.

Bonus video: