Izrael poslije dvije godine ukida obavezu nošenja maski u zatvorenom

Maske će međutim još uvijek biti obavezne "na mjestima gdje je veliki potencijal za zarazu", kao što su bolnice, domovi za stare i avioni

3100 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kabinet premijera Izraela Naftalija Beneta najavio je danas da će se obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, jedna od malobrojnih preostalih restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, ukinuti u subotu u 20 časova.

Kako je navedeno zbog pada morbiditeta Benet i ministar zdravlja Izraela Nican Horovic su se dogovorili da se ukine i ta restrikcija koja uglavnom nije ni poštovana.

Maske će međutim još uvijek biti obavezne "na mjestima gdje je veliki potencijal za zarazu", kao što su bolnice, domovi za stare i avioni. Oni koji idu u karanatin takođe moraju nositi zaštitnu masku.

Odluku o prestanku važenja te obaveze mora još da odobri odbor za zdravlje izraelske skupštine (Kneseta).

Otkako su maske postale obavezne u aprilu 2020. godine Izraelci su morali da ih nose u zatvorenom prostoru sve vrijeme, osim tokom deset dana u junu prošle godine, kada je ta restrikcija nakratko ukinuta, prije nego što je brzo ponovo uvedena zbog rasta broja slučajeva infekcije.

U Izraelu broj oboljelih, novozaraženih, ozbiljnih i smrtnih slučajeva od kovida-19 opada iz nedjelje u nedjelju.

Po podacima ministarstva zdravlja trenutno je 32.480 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a hospitalizovano je 222 ljudi u ozbiljnom stanju. Od početka pandemije u Izraelu je preminulo 10.647 ljudi.

Broj koji pokazuje osoba može da zarazi jedna zaražena je 0,75. Kada je taj broj veći od jedan zaraza se širi, a ako je ispod ona se povlači, podsjećaju izraelski mediji.

Bonus video: