Kim Džong Un namjerava da razvije nuklearno naoružanje svoje zemlje

On je dodao da iako nuklearno oružje Sjeverne Koreje prvenstveno služi da odvraća, ono bi moglo da bude raspoređeno u slučaju da su "fundamentalni interesi" Sjeverne Koreje ugroženi

5017 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un saopštio je namjeru da "osnaži i razvije" nuklearno naoružanje svoje zemlje, javili su danas sjevernokorejski državni mediji.

"Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje ubrzanim tempom", rekao je Kim Džong Un tokom govora na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Agencija KCNA je javila da je sjevernokorejski lider održao govor na Trgu Kim Il Sung povodom 90. godišnjice Korejske narodne armije.

foto: Reuters

Kim Džong Un je rekao da je nuklearno oružje "simbol nacionalne moći" i da ga treba diversifikovati.

"S obzirom na turbulentan politički i vojni kontekst i razne krize koje dolaze... mi ćemo dodatno povećati naše snage najbržim mogućim tempom", dodao je lider Sjeverne Koreje.

foto: Reuters

On je dodao da iako nuklearno oružje Sjeverne Koreje prvenstveno služi da odvraća, ono bi moglo da bude raspoređeno u slučaju da su "fundamentalni interesi" Sjeverne Koreje ugroženi.

Novinska agencija KCNA javila je da je balistička interkontinentalna raketa Hvasong-17, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala 24. marta, bila prikazana na paradi.

"Gledaoci su radosno uzvikivali, veoma uzbuđeni što vide džinovsku interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 koja se vinula u nebo 24. marta da bi svetu demonstrirala apsolutnu moć Sjeverne Koreje", navodi KCNA.

Zvanični mediji do jutros nisu objavili fotografije sa parade.

Bonus video: