Desetine osoba, među kojima je 24 djece i devet žena poginulo u sudanskim sukobima

Sukobe, najsmrtonosnije u regionu tokom posljednjih godina, izazvalo je ubistvo dvojice arapskih stočara prošlog četvrtka u blizini Krajnika

3198 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Desetine osoba, među kojima je 24 djece i devet žena, ubijeno je tokom vikenda u plemenskim sukobima između Arapa i nearapa u zapadnom dijelu sudanskog Darfura, saopštio je danas sudanski ljekarski sindikat.

U saopštenju se navodi da su ubijene 23 starije osobe i 144 muškarca.

Guverner provincije Zapadni Darfur saopštio je da je broj mrtvih premašio 200 a nezavisno udruženje ljekara da bi stvarni broj smrtnih slučajeva mogao biti veći, jer broj ne uključuje žrtve koje nijesu bile podvrgnute obdukciji ili nijesu ni prijavljene.

Sukobe, najsmrtonosnije u regionu tokom posljednjih godina, izazvalo je ubistvo dvojice arapskih stočara prošlog četvrtka u blizini Krajnika, 80 kilometara istočno od Genene, glavnog grada provincije Zapadni Darfur.

Arapska policija je potom upala u grad u nedjelju rano ujutru sa teškim naoružanjem izazvavši nasilje koje se proširilo do Genene u kome je napadnuta i glavna bolnica a zatim zatvorena.

Sukobi se dešavaju u kritičnom momentu za Sudan, koji je upao u haos vojnog puča prošle godine.

Preuzimanje vlasti preokrenulo je tranziciju zemlje ka demokratiji nakon što je narodni ustanak prinudno svrgao dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira u aprilu 2019. godine

Bonus video: