Bajden i Dragi u Vašingtonu jedinstveni prema Rusiji

Predsjednik italijanske vlade ocijenio je da je ruska invazija na Ukrajinu "ojačala" veze između SAD i Italije, i šire između SAD i Evrope

2102 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski premijer Mario Dragi i američki predsjednik Džo Bajden istakli su, tokom susreta u Bijeloj kući, svoje jedinstvo prema Rusiji i u podršci Ukrajini.

"Bili ste dobar prijatelj i veliki saveznik", rekao je Bajden sjedeći pored Marija Dragija u Bijeloj kući u prisustvu novinara.

Vladimir "Putin je mislio da može da nas podijeli. Ali mi smo svi udvostručili napore", dodao je američki predsjednik pred kamerama prije početka razgovora dvojice lidera.

Predsjednik italijanske vlade ocijenio je da je ruska invazija na Ukrajinu "ojačala" veze između SAD i Italije, i šire između SAD i Evrope.

Dragi je ocijenio da je vrijeme da se razmisli o "mogućnosti uspostavljanja primirja i počinjanja vjerodostojnih pregovora".

Upitana kasnije o tome, portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je da američka administracija podržava svaki diplomatski napor ali da ne vidi nikakav znak od strane Rusa da bi bili spremni, ili da žele da počnu pregovore.

Dragi je takođe predvidio "drastične promjene" za EU, koja će, prema njemu, biti natjerana da "stisne redove".

"Snažna Evropska unija je u interesu SAD", rekao je Bajden, dodajući "čak i ako predstavlja konkurenciju".

Uprkos italijanskoj zavisnosti od ruskog gasa i njenih tradicionalno prijateljskih odnosa sa Moskvom, vlada Marija Dragija snažno podržava sankcije protiv Rusije.

Kao i njegovi zapadni saveznici, Rim je isporučio oružje Ukrajini.

Dragi se takođe obavezao da će podržati sve evropske sankcije protiv ruskog energetskog sektora, uprkos rizika koji to predstavlja za Italiju, kojoj 40 odsto uvoza prirodnog gasa dolazi iz Rusije.

Sastanak dvojice lidera u Bijeloj kući održava se u svjetlu priprema za važne samite G7 i NATO idućeg mjeseca u Evropi.

Bonus video: