odobrena pomoć

Kongres potvrdio, SAD daje Ukrajini 40 milijardi dolara

Bajden je pozvao Kongres da brzo djeluje kako bi mogao potpisati zakon prije nego što postojeća pomoć za odbranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

3032 pregleda 12 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

Predstavnički dom usvojio je budžetski zakon s 368 glasova za prema 57 glasova protiv, a svaki glas protiv bio je republikanski. Zakon je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da će ga brzo potvrditi.

Predsjednik Džo Bajden zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dvije sedmice, ali su poslanici odlučili povećati vojno i humanitarno finansiranje, piše Hina.

"Ovaj će zakon zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu bezbjednost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska poslanica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za raspodjelu sredstava u Predstavničkom domu.

Bajden je pozvao Kongres da brzo djeluje kako bi mogao potpisati zakon prije nego što postojeća pomoć za odbranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Šta sve uključuje paket

Paket uključuje šest milijardi dolara za bezbjednosne programe u Ukrajini, uključujući obuku, opremu, oružje i podršku, 8.7 milijardi dolara za popunu zaliha u SAD-u kako bi se nadomjestila oprema poslata u Ukrajinu i 3.9 milijardi dolara za operacije Evropske komande.

Osim toga, zakon dopušta dodatnih 11 milijardi dolara koje predsjednik može aktivirati u hitnom slučaju bez odobrenja Kongresa. Bajden je tražio pet milijardi dolara.

Zakon odobrava i četiri milijarde dolara za pružanje vojne podrške Ukrajini i drugim zemljama pogođenim krizom.

Sjedinjene Države su od ruske invazije u Ukrajinu dopremile oružje vrijedno više od 3.5 milijardi dolara, uključujući haubice, protivvazdušne sisteme Stinger, protivtenkovske projektile Javelin, municiju i nedavno otkrivene bespilotne letjelice Ghost.

Novi paket pomoći takođe uključuje humanitarnu pomoć - pet milijardi dolara za rješavanje globalne nesigurnosti hrane zbog sukoba i gotovo devet milijardi dolara za fond ekonomske podrške Ukrajini.

Osigurava stotine miliona dolara za pomoć izbjeglicama i finansira napore za zapljenu imovine oligarha povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čija je vlada invaziju na Ukrajinu nazvala "posebnom vojnom operacijom".

Rat je odnio živote hiljada civila, protjerao milione Ukrajinaca iz njihovih domova i pretvorio gradove u ruševine.

Moskva ima malo toga za pokazati, osim osvojenog pojasa na jugu Ukrajine i marginalnih dobitaka na istoku.