odluka vrhovnog suda brazila

Odbačena Bolsonarova žalba protiv sudije: "Opisane činjenice ne donose dokaze, čak ni minimalne''

U svojoj žalbi, Bolsonaro je optužio de Moraesa da je usporio istragu i da je povrijedio njegov imidž u izbornoj godini

4495 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters

Vrhovni sud Brazila odbacio je danas žalbu predsjednika Žaira Bolsonara u kojoj je optužio sudiju Aleksandra de Moraesa da je zloupotrebio svoja ovlašćenja, što je eskalacija sukoba lidera krajnje desnice i najvišeg suda.

Bolsonaro je u ponedjeljak podnio žalbu protiv sudije koji nadgleda istragu utvrđivanja da li neko od Bolsonarovih najbližih saveznika vodi mrežu društvenih medija koje šire prijetnje i lažne vijesti protiv sudija Vrhovnog suda.

U svojoj žalbi, Bolsonaro je optužio de Moraesa da je usporio istragu i da je povrijedio njegov imidž u izbornoj godini.

Sudija Vrhovnog suda Dias Tofoli odbio je zahtjev, tvrdeći da opisane činjenice "ne donose dokaze, čak ni minimalne'' o zločinu.

De Moraes će predsjedavati izbornim autoritetom države na predstojećim izborima, kada će Bolsonaro, koji je postavio pitanje da li će glasanje biti pošteno, tražiti drugi mandat.

Bolsonaro je počeo da pokazuje animozitet prema Vrhovnom sudu od otvaranja istrage o takozvanim lažnim vijestima 2019. godine.

On se otvoreno sukobljava sa sudom od početka pandemije, kada su sudije donijele odluku da gradonačelnici i guverneri imaju nadležnost da utvrđuju mjere ograničenja borbe protiv virusa.

Bolsonaro je bio žestoki protivnik zatvaranja i drugih ograničenja. Prošle godine je zatražio od Senata da opozove de Moraesa i zaprijetio da će zanemariti bilo koju od odluka pravosudnih organa.

"Ili se istraga lažnih vijesti neopravdano proteže na štetu onih koji se istražuju, pošto poslije više od trideset šest mjeseci nema ni djelimičnog izvještaja o istragama. Ili, postoje djelimični izvještaji i opravdanja za vođenje istrage koja se skrivaju od odbrane", navodi se u tužbi.