Cijene nafte ojačale zbog očekivanog oporavka kineske potražnje

Kina je ublažila i neka pravila testiranja na koronavirus za putnike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nekih drugih zemalja

2528 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene nafte porasle su u srijedu na svjetskim tržištima, podstaknute očekivanjima oporavka kineske potražnje usljed ublažavanja mjera radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Cijena Brent Blenda na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje 1,69 dolara, na 113,62 dolara po barelu. Barel WTI-ja na američkom tržištu skočio je 2,26 dolara, na 114,66 dolara, prenosi Hrportfolio.

Nade u dalje ublažavanje mjera izolacije u Kini podstakle su očekivanja oporavka naftne potražnje. Vlasti su, naime, dozvolile da 864 finansijske institucije u Šangaju nastave s radom, dan nakon što je drugi po veličini kineski grad došao na prekretnicu, zabilježivši tri uzastopna dana bez novih slučajeva koronavirusa izvan karantenskih zona.

Kina je ublažila i neka pravila testiranja na koronavirus za putnike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nekih drugih zemalja.

Cijene su na tržištima potporu dobile i zbog sve veće zabrinutosti za snabdijevanje. Ruska proizvodnja sirove nafte u aprilu je pala skoro devet odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazao je interni izvještaj OPEC+ u utorak, budući da su sankcije Zapada nakon ruske invazije na Ukrajinu pogodile ruske proizvođače nafte.

S druge strane, rast cijena ograničili su izvještaji da SAD planira da ublaži sankcije protiv Venecuele i dopustiti korporaciji Chevron da pregovara o obnovi operacija s tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom.

Neuspjeh EU da uvjeri Mađarsku da povuče svoj veto na predlog uvođenja embarga na rusku naftu povećava pritisak na cijene, iako neke diplomate očekuju dogovor o postepenoj zabrani na samitu krajem maja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte objavila je da je u utorak cijena barela korpe nafte njenih članica vrijedila 117,2 dolara, što je 4,13 dolara više u odnosu na prethodni dan.

Bonus video: