upozorenje uprkos padu broja prijavljenih infekcija

SZO: Pandemija koronavirusa sigurno nije gotova

"Smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zasljepljujemo njegovom evolucijom", kazao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

11309 pregleda 8 komentar(a)
Sa zasjedanja u Ženevi, Foto: Reuters
Sa zasjedanja u Ženevi, Foto: Reuters

Pandemija koronavirusa "sigurno nije gotova" iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je državnim zvaničnicima, okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg zasjedanja SZO, rekao da „smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zasljepljujemo njegovom evolucijom“.

U nedjeljnom izvještaju o globalnoj situaciji SZO je saopštio da se čini da se broj novih infekcija koronavirusom stabilizovao pošto je opadao od kraja marta, dok je u tom periodu opao broj smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa vakcinisanih 60 odsto svjetske populacije, „nigdje nije gotovo dok svuda nije gotovo“, rekao je Tedros i naveo da jedna milijarda ljudi u zemljama svijeta sa nižim prihodima još nije vakcinisana.

"Broj prijavljenih slučajeva se povećavaju u skoro 70 zemalja i to u dijelu svijeta gdje je stopa testiranja naglo opala", dodao je on.

ted
foto: Reuters

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Africi - kontinentu s najmanje vakcinisanih, a u svijetu je samo 57 zemalja, od koji su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Mada se, kako je rekao šef SZO, poboljšala ponuda vakcina u svijetu, "nedovoljna je politička posvećenost vakcinisanju" u nekim zemljama, a u drugim ima nedostataka u "operativnoj ili finansijskoj sposobnosti" za vakcinaciju.

"Sve u svemu, vidimo da dezinformacije i pogrešne informacije izazivaju oklijevanje u vezi s vakcinacijom", rekao je Tedros i ukazao da "pandemija neće nestati nekim čudom, već je mi možemo okončati".

Očekuje se da će na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini - godišnjem sastanku država-članica SZO, Tedros biti izabran za drugi petogodišnji mandat.