Njemačka želi gas iz Senegala

Obijema državama u interesu da razgovori napreduju, rekao je njemački kancelar

8587 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka nastoji da pokrene energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Šolc u nedjelju tokom svog prvog putovanja u Afriku.

Šolc je svoju trodnevnu posjetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja posjeduje milijarde kubika zaliha gasa i očekuje se da postane veliki proizvođač u tom području.

Njemačka nastoji da umanji zavisnost od ruskog gasa zbog agresije na Ukrajinu. Šolc je rekao da su započeti razgovori sa senegalskim vlastima o vađenju i obradi prirodnoga gasa, prenosi Hina.

„To je pitanje kojim se vrijedi ozbiljno pozabaviti“, rekao je Šolc na konferenciji za medije sa senegalskim predsjednikom Makijem Salom i dodao da je obijema državama u interesu da razgovori napreduju.

Kancelar je kazao da je Njemačka zainteresovana i za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sal je kazao da je Senegal spreman da radi na snabdijevanju evropskog tržišta tečnim zemnim gasom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona sljedeće godine, a 10 miliona tona do 2030.

Što se tiče istraživanja gasa, finansiranja projekta i drugih pitanja, Sal je rekao da će uzeti sve u obzir, i da je "voljan da sarađuje s Njemačkom u ovom kontekstu".

Afrika i rat u Ukrajini

Njemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsjedava Afričkom unijom, i Južnoafričku republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Njemačkoj u junu. Obje afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih nacija protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsjedavajući Afričkom unijom, Sal je rekao da mnoge afričke zemlje nisu željele da biraju stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

"Vrlo je jasno - želimo mir. Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu... to je stav Afrike", rekao je Sal.

On je najavio da će posjetiti Moskvu i Kijev narednih nedjelja.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, prouzrokovao je prekide u snabdijevanju zbog čega je porasla cijena hrane i energije u Africi.

"Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Šolcu zbog uticaja rata", rekao je Sal i zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posljedice koje Afrika trpi.

Bonus video: