Hjuman Rajts Voč upozorava na narušavanja prava djece kroz onlajn nastavu

"Djeca bi trebalo da budu bezbjedna u školi, bilo da se nastava odvija neposredno ili onlajn", rekla je Hije Jung Han, naučnica HRW koja se bavi dječjim pravima i tehnologijom

1501 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlade 49 najmnogoljudnijih zemalja svijeta narušile su prava djece odobravajući platforme za onlajn učenje bez adekvatne zaštite njihove privatnosti, u vrijeme zatvaranja škola zbog pandemije koronavirusa, upozorio je Hjuman rajts voč (Human Rights Watch, HRW) u svom novom izvještaju.

Ta organizacija sprovela je istraživanje kojim je utvrđeno da je 290 kompanija prikupljalo, obrađivalo ili primalo podatke o djeci, u periodu od marta 2021. Istraživanje je zasnovano je na analizi 164 platforme i sredstava i sprovođenje onlajn nastave, a čije uvođenje je podržalo 49 država.

"Djeca bi trebalo da budu bezbjedna u školi, bilo da se nastava odvija neposredno ili onlajn", rekla je Hije Jung Han, naučnica HRW koja se bavi dječjim pravima i tehnologijom.

"Tim što nijesu uspjele da osiguraju da alati koje su preporučile za onlajn učenje, štite djecu i njihove podatke, vlade su kompanijama otvorile vrata da nadgledaju djecu na internetu i van školskih časova i da zađu duboko u njihov privatni život".

Podaci o djeci u rukama marketinških kompanija

Od 164 ispitanih platformi i sredstava za onlajn nastavu, čini se da njih čak 146 (89%) upravljaju ličnim podacima tako da ugrožavaju ili krše prava djece - korišćeni su za praćenje ili su imali kapacitet da nadgledaju djecu, navodi HRW.

"To se u većini slučajeva dešavalo tajno i bez saglasnosti djece ili njihovih roditelja. Uglavnom su prikupljani lični podaci poput toga ko su ta djeca, gdje se nalaze, šta rade u učionici, ko su članovi njihove porodice i prijatelji i kakvu vrstu uređaja njihove porodice mogu sebi da priušte", stoji u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da je većina platformi za onlajn učenje poslala ili odobrila pristup podacima o toj djeci marketinško-tehnološkim kompanijama.

Koristeći te podatke kompanije su ciljale djecu personalizovanim sadržajem i reklamama na internetu. "Ove kompanije ne samo da su iskrivile dječja onlajn iskustva, već su potencijalno uticale na njihova mišljenja i uvjerenja i to u preiodu njihovog odrastanja koji je visoko rizičan kada je riječ o mogućim manipulacijama", stoji u izvještaju.

"Djeca su obrazovanje plaćala svojim pravima na privatnost"

Izuzev Maroka, piše HRW, sve države koje su bile dio istraživanja, odobrile su najmanje jednu onlajn platformu ili digitalni alat koji ugrožava ili podriva prava djece. Organizacija ističe da je većina tih digitalnih obrazovnih sredstava je vladama tih država ponuđena bez direktnih finansijskih troškova.

"Njihovim odobravanjem, vlade su stvarne troškove pružanja onlajn obrazovanja prebacile na djecu, koja su nesvjesno bila primorana da plaćaju svoje učenje svojim pravima na privatnost i pristup informacijama, a potencijalno i slobodom mišljenja", smatraju autori izvještaja.

Dodaju da su mnoge vlade su i same ugrožavale ili kršile prava djece, tako što su izgradile platforme i alate za onlajn obrazovanje koji su, takođe, zloupotrebljavali lične podatke djece.

HRV je u izvještaju ukazao i na to da djeca, roditelji i nastavnici uglavnom nijesu ništa znali o praćenju podataka ili da je u mnogim slučajevima bilo nemoguće da djeca odustanu od takvog nadzora i prikupljanja podataka, bez odustajanja od obaveznog obrazovanja i formalnog učenja tokom pandemije.

"Učenici nijesu proizvod"

Organizacija poziva vlade da usvoje moderne zakone o zaštiti podataka o djeci na internetu, a kompanije da odmah da prestanu da prikupljaju, obrađuju i dijele podatke o djeci na načine koji rizikuju ili krše njihova prava.

"Djeca ne bi trebalo da budu primorana da se odreknu svoje privatnosti i drugih prava da bi učila", rekla je Han.

U tom duhu, Hjuman Rajts Voč pokrenuo je globalnu kampanju, #StudentsNotProducts [učenici nijesu proizvodi], koja okuplja roditelje, nastavnike, djecu i druge koji zahtijevaju zaštitu djece na internetu.

Inače, izvještaj je objavljen istovremeno sa publikacijama medijskih organizacija širom svijeta koje su imale raniji pristup rezultatima istraživanja Hjuman Rajts Voča i koje su učestvovale u nezavisnoj zajedničkoj istrazi.

Bonus video: