"pokušaj kine da manipuliše"

Blinken: SAD zabrinute poslije posjete UN zvaničnice Sinđijangu

Uslovi posjete nisu omogućili potpunu i nezavisnu procjenu stanja ljudskih prava, uključujući i u Sinđijangu na istoku zemlje, rekao je američki državni sekretar

5796 pregleda 6 komentar(a)
Blinken, Foto: Shutterstock
Blinken, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućih ograničenja koje je Peking nametnuo tokom posjete visoke komesarke Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele Sinđijangu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"SAD su zabrinute zbog posjete visoke komesarke UN za ljudska prava Mišel Bašele i njenog tima Narodnoj Republici Kini i pokušaja Kine da ograniči i manipuliše tom posjetom", rekao je Blinken u saopštenju.

On je rekao da uslovi te posjete nisu omogućili potpunu i nezavisnu procjenu stanja ljudskih prava, uključujući i u Sinđijangu na istoku zemlje.

Rekao je da je zabrinut informacijama prema kojima su stanovnici Sinđijanga upozoreni da se ne žale ili da otvoreno govore o uslovima u tom regionu.

Ta kineska oblast dugo je bila pogođena učestalim krvavim napadima na civile koje su prema vlastima činili separatisti i islamisti Ujguri, glavna etnička grupa u regionu.

Zbog toga je ta oblast posljednjih nekoliko godina pod drakonskim nadzorom.

U zapadnim studijama optužuje se Peking da je internirao više od milion Ujgura i članova drugih muslimanskih etničkih grupa u kampove za reedukaciju, odnosno da im je nametnuo prinudni rad, ili prinudne sterilizacije. SAD govore o "genocidu".

Kina osuđuje te pristrasne izvještaje i kaže da se radi o centrima za profesionalnu obuku namijenjenim za razvoj zapošljavanja i za iskorjenjivanje ekstremizma.

Mišel Bašele je tokom šestodnevne posjete Kini obišla Urumći glavni grad regiona Sinđijang i kaže da je u gradu Kašgar posjetila jedan zatvor gdje je vidjela zatvorenike, opisujući svoj pristup "prilično otvorenim i transparentnim".

Ona je rekla da je vlada Sinđijanga dala uvjeravanja da je mreža centara za profesionalnu obuku rasformirana. Bašele je rekla da je posjetila jedan od tih starih centara.

Detalji njene posjete nisu objavljeni. Ona je zbog epidemijske situacije u Kini bila izdvojena od stranih novinara.

Na onlajn konferenciji za novinare organizovanoj na kraju boravka u Kini Bašele je rekla da njena posjeta, koju nisu mogli da prate strani mediji, nije predstavljala "istragu".