Kim Džong Un razmatra ublažavanje strogih mjera protiv širenja "bolesti sa simptomima groznice"

Mnogi zdravstveni stručnjaci izvan Sjeverne Koreje ocjenjuju da su slučaji bolesti sa groznicom u Sjevernoj Koreji zapravo slučajevi kovid-19, smatrajući da vlasti znaju da razlikuju kovid-19 od groznice izazvane drugim zaraznim bolestima

6376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un razgovarao je danas sa visokim sjevernokorejskim zvaničnicima o ublažavanju strogih mjera protiv širenja bolesti sa "simptomima groznice", koju mnogi stručnjaci u svijetu smatraju epidemijom korona virusa.

Kako prenose državni mediji Sjeverne Koreje, Kim i drugi zvaničnici su na sastanku Politbiroa "pozitivno ocijenili pandemijsku situaciju koja je pod kontrolom i sve bolja širom zemlje".

Oni su takođe razmotrili pitanje efikasne i brze koordinacije, kao i "primjenu antiepidemijskih propisa i preporuka", imajući u vidu da je trenutna situacija "stabilna".

Sjeverna Koreja je danas zvanično registrovala još 89,500 pacijenata sa simptomima groznice, što ukupan broj takvih slučajeva podiže na 3,4 miliona. Vlasti nisu saopštile da li je bilo još smrtnih slučajeva.

Mnogi zdravstveni stručnjaci izvan Sjeverne Koreje ocjenjuju da su slučaji bolesti sa groznicom u Sjevernoj Koreji zapravo slučajevi kovid-19, smatrajući da vlasti znaju da razlikuju kovid-19 od groznice izazvane drugim zaraznim bolestima. Od početka epidemije 12. maja, Sjeverna Koreja je objavljivala samo dnevni broj pacijenata sa simptomima groznice, ali ne onih zaraženih korona virusom, zbog nedostatka testova kojim bi bila potvrđena zaraza.

Stručnjaci izvan Sjeverne Koreje smatraju da zemlja umanjuje stopu smrtnosti kako bi spriječila političke posljedice po Kima. Oni kažu da bi u Sjevernoj Koreji trebalo da bude mnogo više smrtnih slučajeva, jer je njenih 26 miliona stanovnika većinom nevakcinisano protiv bolesti kovid-19, i zato što zemlja nema kapaciteta za liječenje pacijenata u kritičnom stanju.

Drugi sumnjaju na to da su vlasti Sjeverne Koreje pretjerale u vezi sa brojem slučajeva sa simptomima groznice, kako bi ojačale kontrolu nad stanovništvom.

Sjeverna Koreja je zbog epidemije uvela karantin širom zemlje, izolaciju svih radnih i stambenih jedinica i zabranu na međuregionalna putovanja.

Još uvijek su dozvoljene ključne poljoprivredne, građevinske i druge industrijske aktivnosti, ali su pojačane restrikcije podstakle zabrinutost u vezi sa snabdijevanjem hranom.

Bonus video: