Izraelski borbeni avioni simulirali napad na iranska nuklearna postrojenja

U današnjem saopštenju izraelske vojske je navedeno da je vježba uključila "let na daljinu, dopunjavanje goriva u vazduhu i napad na udaljene mete"

1600 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Desetine izraelskih borbenih aviona učestvovalo je u manevrima iznad Sredozemnog mora u noći između utorka i srijede, simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja.

U današnjem saopštenju izraelske vojske je navedeno da je vježba uključila "let na daljinu, dopunjavanje goriva u vazduhu i napad na udaljene mete".

Početkom maja, izraelski mediji objavili su da će u okviru velike vojne vježbe pod nazivom "Vatrene kočije" biti simuliran napad u Iranu, uključujući i nuklearna postrojenja.

U vježbi učestvuju skoro svi rodovi izraelske vojske, a usredsrijeđena je na borbe na sjevernoj granici Izraela, pored ostalog protiv proiranskog ekstremističkog Hezbolaha u Libanu.

Zbog neizvjesnog ishoda pregovora o povratku na nuklearni sporazum velikih sila sa Iranom iz 2015. godine, kojem se Izrael protivi, izraelska vojska je pojačala pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Još početkom prošle godine načelnik izraelskog generalštaba Avivi Kohavi dao je instrukcije vojsci da pripremi planove za napad na Iran, a u septembru je rekao da su pripreme uveliko ubrzane.

Vojni zvaničnici procjenjuju da neki djelovi plana napada, koji su još uvijek u ranim fazama, mogu da budu spremni u kratkom roku, dok je za druge potrebno više od godinu dana da bi bili potpuno izvodljivi.

Izraelska vojska mora da nađe način za napad na iranska postrojenja duboko pod zemljom. To zahtijeva specijalnu municiju i taktiku, a uz to da se suprotstavi unaprijeđenoj iranskoj protivvazdušnoj odbrani.

Vježba je posebno usmjerena na pripreme za napad i, kako je navedeno, na odgovor za očekivanu odmazdu Irana i njegovih saveznika u regionu.

Ministar odbrane Beni Ganc je u utorak bio na Kipru, gdje se u okviru "Vatrenih kočija" uvježbava borba protiv Hezbolaha u Libanu.

"Izraelske odbrambene snage se stalno pripremaju za operacije i razne kampanje, na raznim mjestima, i nanijeće ozbiljan udarac svakome ko prijeti građanima države Izrael", rekao je Ganc, prenijeli su izraelski mediji.

Bonus video: