Japan i NATO jačaju vojnu saradnju

Kao razlozi navode se sve veće tenzije u vezi sa Tajvanom i posvećenost zemalja saveza NATO da troše dva odsto bruto društvenog proizvoda na odbranu. Japan na odbranu trenutno troši nešto više od jedan odsto BDP-a

2294 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zvaničnici Japana i vojnog saveza NATO dogovorili su se danas da ojačaju vojnu saradnju i povećaju izvođenje zajedničkih vojnih vježbi, zbog zabrinutosti da invazija Rusije na Ukrajinu narušava bezbjednosno okruženje u Evropi i Aziji.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši izjavio je na početku sastanka sa predsjednikom Vojnog komiteta NATO Robom Bauerom da Japan želi da ojača veze sa evropskim zemljama. On je dodao da Japan pozdravlja šire angažovanje NATO u Indo-pacifičkoj regiji.

"Bezbjednost Evrope i Azije blisko su povezani, posebno sada, kada se međunarodna zajednica suočava sa ozbiljnim izazovima", rekao je Kiši.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je i da su japanski i američki avioni lovci izveli zajedničke vježbe iznad japanskog mora.

Kabinet premijera Fumija Kišide odobrio je plan kojim su predviđeni jačanje odbrambenih sposobnosti i veća budžetska sredstva za odbranu tokom narednih pet godina.

Kao razlozi navode se sve veće tenzije u vezi sa Tajvanom i posvećenost zemalja saveza NATO da troše dva odsto bruto društvenog proizvoda na odbranu. Japan na odbranu trenutno troši nešto više od jedan odsto BDP-a.

Planom su predviđeni razvoj sposobnosti za preventive napade, i razvoj i jačanje svemirske, kiber i elektromagnetne odbrane.

Kišida je prošlog mjeseca na sastanku sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom izrazio odlučnost da poveća odbrambene mogućnosti zemlje.

Osim saveza sa SAD i drugim zemljama Indo-pacifičke regije, Japan već neko vrijeme jača svoju vojnu silu i saradnju sa evropskim zemljama, zbog moguće prijetnje od strane Kine.

Premijer Kišida pozvan je na samit NATO-a krajem juna. Ako bude prisustvovao, Kišida će biti prvi japanski premijer koji je to uradio. U maju, šef generalštaba Japana Kođi Jamazaki učestvovao je na sastanku kolega iz zemalja NATO održanog u Belgiji.

Bonus video: