Iran uklanja 27 sigurnosnih kamera Agencije za atomsku energiju

Iran je upozorio na odmazdu ako Upravni odbor IAEA-e koji se sastoji od 35 zemalja usvoji rezoluciju koju su sastavile Sjedinjene Države, Francuska, Britanija i Njemačka u kojoj se Teheran kritikuje zbog kontinuiranog neuspjeha u objašnjavanju tragova urana pronađenih na neprijavljenim mjestima. Rezolucija je usvojena velikom većinom u četvrtak 9. juna

2359 pregleda 0 komentar(a)
Grosi, Foto: REUTERS
Grosi, Foto: REUTERS

Iran je zadao gotovo smrtonosni udarac izgledima za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. jer su počeli uklanjati, u suštini, svu opremu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za praćenje koja je instalirana u sklopu sporazuma, rekao je šef ove Agencije Rafael Grosi.

Iran je upozorio na odmazdu ako Upravni odbor IAEA-e koji se sastoji od 35 zemalja usvoji rezoluciju koju su sastavile Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Njemačka u kojoj se Teheran kritikuje zbog kontinuiranog neuspjeha u objašnjavanju tragova urana pronađenih na neprijavljenim mjestima. Rezolucija je usvojena velikom većinom u četvrtak 9. juna.

Iran je preko noći obavijestio Agenciju da planira ukloniti 27 kamera i druge opreme od četvrtka, što je bila "u osnovi sva" dodatna oprema za nadzor instalirana prema sporazumu iz 2015. koja nadilazi temeljne obveze Irana prema Agenciji, rekao je Grosi na konferenciji za novinare.

Grosi je rekao da bi bio "smrtonosni udarac" za pregovore ako se u roku od tri do četiri sedmice ne pronađe rješenje za to pitanje.

Dodao je i da je oko 40 kamera za nadzor ostalo u Iranu.

Rezolucija je uslijedila nakon što su iz IAEA rekli da Iran i dalje ne uspijeva adekvatno objasniti prethodno otkriće tragova obogaćenog urana na tri lokacije za koje Teheran nije proglasio da imaju nuklearne aktivnosti.

Čelnik IAEA-e rekao je u ponedjeljak da će biti "pitanje samo nekoliko sedmica" prije nego što Iran može nabaviti dovoljno materijala potrebnog za nuklearno oružje ako nastavi razvijati svoj program.

Indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država o oživljavanju sporazuma iz 2015. već su u zastoju i nisu vođeni od marta.

Iran je 2015. potpisao sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. To je omogućilo ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskih nuklearnih programa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma u maju 2018., ističući, uz ostalo, da uvjeti nisu dovoljno strogi da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje. Trump je također ponovno uveo oštre financijske sankcije Iranu.

Nakon što se Vašington povukao Iran je prekršio ograničenja postavljena u sporazumu i inzistirao je da SAD ukinu sankcije prije nego što se vrati u sporazum.

Dok zapadne sile upozoravaju da je sve bliže mogućnosti izrade nuklearne bombe, Iran poriče da ima takve namjere.

Bonus video: