Kriza, rat i korona: Putovanja postaju skuplja

Loših vijesti ne fali: pandemija korone još se nije smirila, a već je započeo rat usred Evrope. Mnogi u ovim vremenima žude za mirom i odmorom, ali pitanje je koliko su turističke destinacije ovog ljeta ljudima dostupne?

12750 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije godine pandemije su na mnogima ostavile dugotrajne posljedice. Pored elementarnih pitanja poput života i smrti, mnogi i tokom i nakon pandemije strahuju za egzistenciju i brinu da li će moći da zadrže dosadašnji posao i način života. I samo što su se strahovanja vezana uz pandemiju malo smirila, došla je nova prijetnja: ruska agresija na Ukrajinu.

Zato ne čudi što mnogi po svaku cijenu žele barem nakratko da pobjegnu od svakodnevice, da se bar malo isključe od negativnih vijesti. Mnogima to polazi za rukom, ali mnogima i ne. Jer, sve te krize nisu poštedjele ni turizam.

Sve je poskupjelo! Da li će i hoteli i letovi?

Onaj ko je trenutno u potrazi za avionskom kartom, često se pita: zar nije to pre sve bilo osjetno jeftinije? I često je odgovor na to pitanje potvrdan. Razlog za to je, između ostalog, poskupljenje kerozina. „Poskupljenje nafte ne osjećaju samo vozači automobila, već i avio-kompanije“, ukazuje za DW Johana Tilman iz avio-kompanije „Kondor“. Kao drugi razlog se navodi pojačana potražnja, što naravno utiče i na rast cijena.

Tome bi trebalo dodati i činjenicu da se hoteli bore s povećanim cijenama i to ne samo goriva i hrane, već i radne snage. Tokom pandemije, mnogi koji su bili zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu bili su prisiljeni da potraže nova radna mjesta na kojima su i ostali. Zato sada turistička privredna grana vapi za radnom snagom, a svi ti povećani troškovi sada se odražavaju i na cijene hotelskih soba.

Prema informacijama internet-portala za poređenje cijena „Check24“, paket-aranžmani su ove godine poskupjeli. Prosječno dvonedjeljno putovanje na omiljeno njemačko ostrvo Majorku ove godine 17 odsto je skuplje. A najviše su poskupjela ona odredišta koja su se ranije isticala po povoljnim cijenama, poput onih u Turskoj. „U poznatim turističkim mjestima poput Side i Alanje, paket-aranžmani su poskupjeli za 45 odsto“, kaže za DW Martin Cijer sa portala „Check24“.

Spremnost na veće troškove

Njemačko udruženje turističke privrede (DRV) ukazuje međutim i na jedan drugi fenomen: nakon dvije godine prinudne štednje kada su u pitanju putovanja, građani Njemačke sada su jednostavno spremni da potroše više. „Onaj ko je ranije bukirao samo noćenje sa doručkom, sada rezerviše pun pansion ili popularni ’All Inclusive’. Ko je nekada odsijedao u hotelu sa tri zvjezdice, on sada bukira hotel sa četiri. I ostaje se nekoliko dana duže nego što je to ranije bio slučaj“, kaže portparol DRV Torsten Šefer.

Isti trend su uočili i u „Lufthanzi“. „Za poslovnu i prvu klasu trenutno je teško dobiti kartu. Te kategorije uglavnom su popunjene do posljednjeg mjesta na većini letova, a najviše prema turističkim destinacijama Španiji, Grčkoj i Turskoj“, kaže predstavnica njemačke aviokompanije Betina Ritenberger. „Mnogi dvije godine nisu bili nigdje i sada žele sebi da priušte malo luksuza“.

Torsten Šefer ukazuje da su i dalje stabilne cijene onih paket-aranžmana koje su kompanije kupile još prošle godine kada su cijene kapaciteta bile povoljnije. Ali ako se radi o kapacitetima koje su kompanije kupovale ove godine, cijene su osjetno više.

Treba računati i na vanpansionsku potrošnju

Onaj ko se sprema na odmor, trebalo bi, osim cijena smještaja i prevoza, da misli i na vanpansionsku potrošnju. Po pravilu su i restorani, kafići i klubovi u popularnim evropskim turističkim destinacijama povisili cijene. Ali, najveći rast cijena bilježe automobili za iznajmljivanje. Portal „Check24“ prenosi da da se prosječna cijena iznajmljenog automobila u poređenju s 2019, godinom prije korone više nego udvostručila. Dok je prosječna cijena 2019. iznosila 34 eura, sada se popela na 74 eura.

A kada se riješi problem cijena, ljudi željni odmora moraju se suočiti s dodatnim problemima koje pogađaju sve, bez obzira da li lete prvom klasom ili ne. Sve veće avio-kompanije i aerodromi za ljeto najavljuju haos u saobraćaju. Razlog: manjak osoblja na aerodromima. Holandska aviokompanija KLM je, zbog problema na matičnom aerodromu Šiphol u Amsterdamu smanjila broj letova i karata.

I za sada se niko ne usuđuje da prognozira koliko će dugo da traje dok se turizam ne oporavi od šokova posljednjih godina.

Bonus video: