Djeca i supružnici zvaničnika ne mogu u biznis

Članovi porodica visokih kineskih zvaničnika moraju da se povuku iz poslovnih aktivnosti ili će sami zvaničnici morati da napuste aktuelne pozicije i suoče se s kaznama

11390 pregleda 7 komentar(a)
Si Đinping: “Partija ne smije izgubiti bitku protiv korupcije”, Foto: Rojters
Si Đinping: “Partija ne smije izgubiti bitku protiv korupcije”, Foto: Rojters

Kineska vladajuća komunistička partija objavila je pravila kako bi obuzdala poslovne aktivnosti članova porodice visokih vladinih zvaničnika, u novom potezu u okviru borbe protiv korupcije, objavila je juče državna Sinhua agencija.

Zvaničnici moraju da prijavljuju poslovne aktivnosti supružnika i djece, a s onima koji to ne učine ili pokušaju da zaobiđu pravila “ozbiljno će se postupati u skladu s regulativama i zakonima”, navela je Sinhua odredbe koje je objavio Centralni komitet Komunističke partije.

Supružnici i djeca zvaničnika moraju da se povuku iz poslovnih aktivnosti ili će samo zvaničnici morati da napuste aktuelne pozicije i “prihvate prilagođavanje radnih obaveza” i suoče se s drugim oblicima kažnjavanja, navela je Sinhua.

Najmanje 20 visokih zvaničnika iz finansijskog sektora je ove godine pod istragom: Šangaj
Najmanje 20 visokih zvaničnika iz finansijskog sektora je ove godine pod istragom: Šangajfoto: REUTERS

Među takvim aktivnostima su investiranje u preduzeća, visoke pozicije u privatnim preduzećima ili firmama koje se finansiraju iz stranog kapitala, ulaganje u fondove privatnog kapitala, učešće u plaćenom posredovanju ili pravnim uslugama, navela je Sinhua.

Šire porodice kadrova Komunističke partije postale su ključno bojno polje u ratu protiv korupcije predsjednika Sija Đinpinga, koji je kaznio hiljade zvaničnika od kako je krajem 2012. došao na vlast.

U mnogim slučajevima korupcije bili su umiješani zvaničnici koji su firme ili imovinu registrovali na rođake, što im je omogućavalo da ispoštuju partijska pravila, a da pritom i dalje koriste svoj uticaj kako bi sticali bogatstvo.

”Ograničavanje poslovnih aktivnosti supružnika, djece i njihovih supružnika je važna mjera u upravljanju partijom i nadzoru ponašanja kadrova”, navodi se u smjernicama koje propisuje Komunistička partija.

Predsjednik Kine Si Điping, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije u petak je pozvao na unapređivanje koordiniranih napora kako bi se garantovalo da zvaničnici nemaju “smjelosti, prilike ili želje da se upuste u koruptivne radnje”.

Pojedini posmatrači ističu da se novim pravilima šalje jasan signal svim zvaničnicima da stotinu godina stara Partija “neće izgubiti svoj prvobitni kvalitet”.

Ograničavanje poslovnih aktivnosti supružnika, djece i njihovih supružnika je važna mjera u upravljanju partijom i nadzoru ponašanja kadrova”, navodi se u smjernicama koje propisuje Komunistička partija.

Ranije ovog mjeseca Tong Daoči, bivši visoki zvaničnik južne kineske pokrajine Hainan i potpredsjednik odjeljenja za izdavanje Kineske regulatorne komisije za hartije od vrijednosti, osuđen je na smrt zbog mita i insajderske trgovine.

Tong, kojem je izrečena smrtna kazna uz dvije godine odgađanja, takođe je bio sekretar Kineske komunističke partije u gradu Sanja, a navodno je primio mito u vrijednosti od 274 miliona juana (41.07 miliona dolara) u periodu između 2004. i 2020, prenijela je agencija Sinhua.

Odgoda od dvije godine znači da kazna može biti preinačena u doživotnu ili u fiksnu zatvorsku kaznu nakon dvije godine ukoliko ponovo ne bude osuđen za nove zločine.

U maju, Centralna komisija za disciplinsku inspekciju objavila je članak u kojem je opisala takozvana “kružna vrata” korupcije, što se odnosi na kretanje pojedinaca između javnih dužnosti i poslova u istoj oblasti u privatnom sektoru.

U članku se navodi da je fenomen “kružnih vrata” rasprostranjen u zapadnim zemljama, ali da u “određenoj mjeri postoji i u Kini”.

U članku je naveden primjer Guo Dekinga, bivšeg predsjedavajućeg lokalnog odbora Kineske narodne političke savjetodavne konferencije u gradu Bajinu. Mada je Guo radio kao nadzornik za jednu privatnu kompaniju nakon penzionisanja, on je koristio veze s vladinim agencijama da traži benefite za kompaniju i navodno je primio dvostruko više mita nakon što se penzionisao nego dok je bio na poziciji u vladi.

Mnogi visoki zvaničnici u malim ili srednjim finansijskim institucijama, koje su postale žarište korupcije, otpušteni su ove godine, prenijeli su mediji.

Prema medijskim proračunima najmanje 20 visokih zvaničnika iz finansijskog sektora je ove godine pod istragom.

Bonus video: