Reakcije na odluku o ukidanju abortusa u SAD: Tužan dan, užasne vijesti...

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebalo da kažu ženi šta može, a šta ne da radi sa svojim tijelom"

3053 pregleda 4 komentar(a)
Protesti ispred Vrhovnog suda SAD, Foto: Reuters
Protesti ispred Vrhovnog suda SAD, Foto: Reuters

Odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država po kojoj će milioni žena u ovoj zemlji izgubiti legalno pravo na abortus nailazi na osude - kako u SAD, tako i širom svijeta.

"Vrhovni sud je oduzeo američkom narodu ustavno pravo. Nisu ga ograničili, jednostavno su ga oduzeli. Ovo je tužan dan za sud i za državu", poručio je predsjednik SAD Džozef Bajden, a prenosi BBC.

Ovu odluku kritikovao je i bivši predsjednik ove zemlje Barak Obama.

"Vrhovni sud nije samo ukinuo presedan star skoro 50 godina, već je najintenzivniju ličnu odluku koju neko može donijeti prenio na hirove političara i ideologa, a pritom je napao suštinske slobode miliona Amerikanaca", napisao je Obama na Tviteru.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je abortus osnovno pravo žena.

"Moramo zaštititi to pravo. Želio bih da izrazim solidarnost sa svim onim ženama čije slobode je danas kompromitovao Vrhovni sud SAD", napisao je Makron na Tviteru, a prenosi Rojters.

Povezani članci

24. Jun 2022.

Vrhovni sud SAD ukinuo pravo na abortus

Oštar u kritikama bio je i kanadski premijer Džastin Trudo.

"Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država su užasne. Moje srce je uz milione Amerikanki koje će sada izgubiti svoje zakonsko pravo na abortus. Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebalo da kažu ženi šta može, a šta ne, da radi sa svojim tijelom", napisao je Trudo na Tviteru.

Za razliku od njih bivši predsjednik SAD Donald Tramp ocijenio je da je odluku Vrhovnog suda "donio bog".

"Mislim da će ovo biti korisno za sve. Pravo da se o tome odlučuje vraćeno je državama, kojima je to oduvijek pripadalo", rekao je Tramp, a prenosi N1.

Odluku Vrhovnog suda pohvalio je i Vatikan.

Kako piše Rojters Vatikanska akademija za život poručila je da je "to izazov za cijeli svijet" o životnim pitanjima.

Vatikan je takođe u saopštenju naveo da se "odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od širokog društvenog značaja".

Bonus video: